KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Lesy ČR mají novou dozorčí radu – prověří fungování

30/10/10

Nová dozorčí rada důkladně prověří fungování Lesů ČR 12.10.2010 Tisková zpráva – Ministr zemědělství Ivan Fuksa podniká od počátku svého nástupu do funkce razantní kroky k tomu, aby Lesy České republiky přestaly být černou ovcí státní správy, která je soustavně propírána médii. Dozorčí rada Lesů ČR již dostala od ministra pokyn vypracovat audit společnosti. Negativní […]

Nová dozorčí rada důkladně prověří fungování Lesů ČR

12.10.2010

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Ivan Fuksa podniká od počátku svého nástupu do funkce razantní kroky k tomu, aby Lesy České republiky přestaly být černou ovcí státní správy, která je soustavně propírána médii. Dozorčí rada Lesů ČR již dostala od ministra pokyn vypracovat audit společnosti.

Negativní hodnocení Lesů ČR, které se dnes veřejně probírá v médiích, je logickým následkem neadekvátního chování podniku v minulosti. „Fakt, že Lesy ČR nefungují, jak by měly, jsem si uvědomoval ještě před nástupem na ministerstvo. Nijak jsem před tímto problémem neuhnul, naopak jsem přesvědčený, že kroky, které podnikám, dávají jasně najevo, že mou základní prioritou je situaci v Lesích ČR vyřešit. Mým cílem je zabezpečit transparentní a efektivní chod Lesů ČR,“ zdůraznil Ivan Fuksa. „Prvním krokem na této cestě bylo vyhodnocení zakázek a zastavení neefektivních projektů. Tím jsme ještě v letošním roce ušetřili skoro 400 milionů korun,“ uvedl ministr Fuksa.

Druhým krokem bylo doplnění Dozorčí rady Lesů ČR o odborníky na správu společností. „Jsem přesvědčen, že třeba pan Zámečník z NERVu je významnou posilou,“ řekl ministr Fuksa. „Mohu potvrdit, že jediné zadání od pana ministra Fuksy je pracovat na nastavení takových mechanismů, které zajistí plnou informovanost dozorčí rady o všech klíčových procesech: od nákupu, přes správu finančních prostředků a transparentní průběh výběrových řízení, až po přípravu dlouhodobé koncepce Lesů ČR, která by zajistila stabilní růst hodnoty podniku a přínosů pro státní rozpočet do budoucna,“ dodal Miroslav Zámečník.

Třetím krokem je transparentní vypracování koncepce těžby a pěstování lesa a vypsání střednědobých zakázek podle ní.

Otevřená komunikace bude automatickou součástí všech těchto projektů. „Sám jsem k problematice Lesů ČR již udělal dvě tiskové konference a poskytl několik rozhovorů. Vedení Lesů ČR má ode mě také jasný pokyn komunikovat aktivně a otevřeně,“ uzavřel ministr Fuksa.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Novinky a akce