KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr zemědělství je v úřadu 100 dní

03/11/10

100 dnů ministra zemědělství: úspory i koncepční kroky 1.11.2010 Tisková zpráva – Pět priorit si po jmenování ministrem zemědělství vytyčil Ivan Fuksa a v pondělí společně s premiérem Petrem Nečasem rekapitulovali jejich dosavadní naplňování a plány dalšího postupu. Těmito prioritami jsou spravedlivé podmínky pro podnikání v zemědělství, poctivá správa majetku státu, ochrana půdy před erozí, […]

100 dnů ministra zemědělství: úspory i koncepční kroky

1.11.2010

Tisková zpráva – Pět priorit si po jmenování ministrem zemědělství vytyčil Ivan Fuksa a v pondělí společně s premiérem Petrem Nečasem rekapitulovali jejich dosavadní naplňování a plány dalšího postupu. Těmito prioritami jsou spravedlivé podmínky pro podnikání v zemědělství, poctivá správa majetku státu, ochrana půdy před erozí, povodněmi a zastavováním, zvýšení konkurenceschopnosti českých zemědělců a dokončení majetkového vypořádání.

TK 100 dni vladyJasné zadání dostal ministr Fuksa i od premiéra Petra Nečase: „Neposilovat roli státu v podnikání. Naopak, zmenšit zasahování státu tam, kde zbytečně obtěžuje zemědělce či obyvatele venkova. Fotovoltaika nás poučila, jaké škody mohou napáchat nepromyšlené státní zásahy. Očekávám, že ministr zemědělství zabrání tomu, aby se podobný průšvih opakoval třeba u biomasy.“

Ministerstvo zemědělství se během minulých měsíců nezabývalo jen přípravou koncepcí. „Jsem rád, že již po třech měsících je za námi řada konkrétních výsledků, významných koncepčních kroků. Úspory beru jako povinnou disciplínu, samozřejmost, za kterou mě nikdo zvlášť chválit nebude. Šetří totiž všichni. Sám jsem to zemědělcům připomínal, když jsem je informoval, že letos poprvé po letech dostanou menší celkové dotace,“ komentuje své první kroky ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Z dlouhodobého hlediska je patrně nejvýznamnějším krokem prvních 100 dnů ministra zemědělství rozhodnutí rozšířit přísnější pravidla hospodaření na více než 40% orné půdy středně ohrožené erozí.  Z nevhodně obdělaných polí voda dosud odnášela každý rok milióny tun ornice. Těmto miliardovým škodám na hodnotě půdy zabrání opatření přísně regulující volbu plodin a postupy obdělávání na svažitých polích. Příští rok bychom již na polích neměli vidět vymletá koryta a příkopy zanesené bahnem, v které se proměnila cenná vrstva ornice. K ochraně půdy přispěje i podstatné zpřísnění podmínek zastavování půdy, na kterém se Ivan Fuksa shodl s ministrem životního prostředí. Obnovu tradičního charakteru české krajiny urychlí větší pozornost a prostředky věnované pozemkovým úpravám – obnově cest, alejí, mezí, remízků či malých poldrů.

Okamžitý efekt přineslo rozhodnutí vyřešit situaci v lesích jednoduchými transparentními výběrovými řízeními. Místo netransparentního systému v jednoročních tendrech vyhrají ty firmy, které nabídnou nejlepší cenu za dřevo. Do soutěže o těžbu dřeva a pěstování lesa na 108 územních celcích obdržely Lesy ČR nabídky od 67 firem. Pokud budou podepsány všechny smlouvy za ceny nabídnuté vítězi soutěží, znamená to, že příští rok Lesy ČR utrží za dřevo po odečtení nákladů na pěstební činnost a těžbu 7,66 miliard korun. To je o 70 % více než v letošním roce.

Konkurenceschopnosti českých zemědělců chce ministr Fuksa pomoci tažením proti zbytečné byrokracii, které odstartoval hned v prvním týdnu ve funkci. Ministerstvo bude zemědělcům pomáhat i se zaváděním moderních technologií a postupů, výrazně se tímto směrem zaměří dotace z Programu rozvoje venkova.  Konkurenceschopnost našeho zemědělství však nemůže stát na dotacích. O prosperitě českých zemědělců nakonec rozhodnou každodenní volby lidí v obchodech.  „Spotřebitelé rozhodnou, jestli jejich peníze podpoří české výrobce nebo třeba holandské.  Francouzi či Rakušané se rozhodně nestydí podporovat své domácí výrobky.  Měli bychom si na to zvyknout i my. Ministr Fuksa může rozhodně počítat s mou pomocí i při propagaci českých potravin,“ podpořil ministra zemědělství i premiér Petr Nečas.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně