KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Regionální potravina na Regionfestu

01/11/10

Regionální potravina na Regionfestu v Praze

Regionfest přilákal stovky lidí. Přicházeli zvědaví, odcházeli spokojení.

22.10.2010

Tisková zpráva – Oceněné výrobky z prvního ročníku projektu regionální potravina přilákaly na Vinohrady stovky lidí. Návštěvníci prvního Regionfestu v pátek 22. a sobotu 23. října ochutnávají to nejlepší, co nabízejí malí a střední výrobci a zemědělci ze všech regionů Čech a Moravy. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se v pátek vypravil i ministr zemědělství Ivan Fuksa.

RegionfestPražský Regionfest je největší přehlídkou oceněných regionálních zemědělských a potravinářských produktů v letošním roce. Nakupovat přišel i ministr zemědělství Ivan Fuksa.

„Regionfest je přehlídkou toho nejlepšího, co naše regionální zemědělství a potravinářství nabízí. O kvalitě a výjimečnosti regionálních potravin mě přesvědčily už v uplynulých měsících například ochutnávky na veletrhu Země živitelka nebo vyhlašování vítězných potravin v jednotlivých krajích,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa, který projekt Regionální potravina osobně podporuje. „Taková koncentrace dobrot a takový zájem veřejnosti je ale jednoznačným důkazem, že projekt nastartoval velmi dobře. Jsem si jist, že i návštěvníci se přesvědčili, že na české a moravské pěstitele a potravináře můžeme být pyšní.“

 Za přibližně hodinu, kterou ministr na Regionfestu strávil, stihl obejít stánky všech oceněných výrobců, nejdelší zastávky byly u masných produktů a uzenin. Nenechal si ale ujít ani zajímavosti dnes už téměř nevídané, jako stloukání másla a další ukázky tradičních postupů a řemesel. „Přišel jsem si s výrobci popovídat, ochutnat i nakoupit. Já jsem jednoznačně na maso, ale vybírala spíš moje paní,“ komentoval skladbu potravin v košíku Ivan Fuksa.

Poznámky pro editory:

·         Projekt Regionální potravina je celostátním projektem Ministerstva zemědělství ČR na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky.

·         Na projektu se podílejí i Agrární a Potravinářská komora.

·         V rámci projektu získávají ocenění výrobci právo šest let využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje pro propagaci oceněného výrobku.

·         Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny. V Regionálních potravinách dostávají zákazníci čerstvé potraviny s jasným původem.

·         Projekt, v jehož rámci už byli oceněni výrobci ve všech krajích České republiky, osobně podporuje ministr zemědělství Ivan Fuksa.

·         Projekty podpory regionálních potravin úspěšně fungují ve většině zemí Evropské unie.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně