KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Milín má novou čistírnu odpadních vod

17/01/11

Středočeský Milín má novou čistírnu odpadních vod 10.1.2011 Tisková zpráva – Milín, obec nedaleko Příbrami, má od prosince loňského roku nově zrekonstruovanou čistírnu odpadních vod. Původní čistička z roku 1958 již neodpovídala emisním požadavkům, proto ji obec nahradila moderními technologiemi. Rekonstrukci spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství České republiky. Jeho ministr Ivan Fuksa dnes čističku v Milíně navštívil. […]

Středočeský Milín má novou čistírnu odpadních vod

10.1.2011

Tisková zpráva – Milín, obec nedaleko Příbrami, má od prosince loňského roku nově zrekonstruovanou čistírnu odpadních vod. Původní čistička z roku 1958 již neodpovídala emisním požadavkům, proto ji obec nahradila moderními technologiemi. Rekonstrukci spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství České republiky. Jeho ministr Ivan Fuksa dnes čističku v Milíně navštívil.

milinStředočeská obec Milín se může pochlubit nově zrekonstruovanou čistírnou odpadních vod. Moderní zařízení, které je nyní ve zkušením provozu, stálo 23,5 milionu korun. Na jeho financování se kromě obce a kraje podílelo částkou 10,6 milionů také Ministerstvo zemědělství. Při rekonstrukci se nezapomnělo ani na současný trend rozvoje Milína, proto nová technologie zvládne vyčistit vodu až pro 2 300 obyvatel. V Milíně přitom nyní žije přes 1 700 lidí. „Do obce se jich stěhuje stále více, proto jsme chtěli, aby rekonstrukce byla efektivní a nová čistička sloužila obci ještě řadu let i při neustálém nárůstu obyvatel,“ uvedl starosta obce Pavel Nekl.

Původní čistička kapacitně obci nestačila a nesplňovala přísné emisní ukazatele. „Byla postavena již v roce 1958, proto musela projít kompletní rekonstrukcí a modernizací celého procesu čištění odpadové vody,“ uvedl starosta Nekl.

Obec se do ní pustila v roce 2004, kdy si nechala vypracovat první studie. Po neúspěchu její žádosti o dotaci u Státního fondu životního prostředí se obrátila na Ministerstvo zemědělství. To jí v roce 2009 uvolnilo dotaci ve výši 10 milionů korun. „Ministerstvo v rámci programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací pravidelně podporuje po celé republice obce, které chtějí vybudovat či zmodernizovat vodovodní zařízení nejrůznějších typů. Od čističek přes samotné vodovody, rozvody či kanalizace. Jen loni  vložilo do tohoto programu dvě miliardy korun,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa a dodal, že pro letošní rok ministerstvo počítá s částkou 1,7 miliard korun. Obce, které by rády tohoto programu využily, mohou o dotace žádat průběžně.

Rekonstrukce milínské čističky začala v roce 2009 a 10. prosince loňského roku spustila obec  její zkušební provoz. Ten nyní poběží rok a dva měsíce.

Čistička funguje na mechanicko-biologické bázi. Nyní jsou její součástí i nové technologické procesy. Kromě mechanického předčištění vody je to i zcela nová biologická část čištění odpadních vod, kterou původní zařízení nemělo.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí Mze

Přílohy

Zařazeno v Novinky