KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Prodej těžebních zbytků je pro Lesy ČR výhodný

14/02/11

  Prodej těžebních zbytků je pro Lesy ČR výhodný   Hradec Králové, 11. února 2011 – Vedení Lesů ČR se proti tvrzením pana poslance Novotného velmi důrazně ohrazuje. Smlouva se společností LST na prodej těžebních zbytků je pro Lesy ČR jednoznačně výhodná a přinesla státnímu podniku finanční efekt za činnosti, za které musela do doby […]

 
Prodej těžebních zbytků je pro Lesy ČR výhodný
 
Hradec Králové, 11. února 2011 – Vedení Lesů ČR se proti tvrzením pana poslance Novotného velmi důrazně ohrazuje. Smlouva se společností LST na prodej těžebních zbytků je pro Lesy ČR jednoznačně výhodná a přinesla státnímu podniku finanční efekt za činnosti, za které musela do doby uzavření smlouvy pouze platit, což v minulosti představovalo až 250 milionů korun ročně. Již v loňském roce však díky výhodnému zpeněžení těžebních zbytků zaplatily LČR za jejich úklid o plných 60 milionů korun méně, navíc dodatečný příjem za jejich prodej činil skoro 18 milionů korun. Součet těchto částek tak představuje jasný finanční efekt pro Lesy ČR a tedy i pro stát.
 
Smlouva se společností LST byla uzavřena v době, kdy o těžební zbytky nebyl téměř žádný zájem a LST nabídla o celý řád vyšší cenu, než kolik dosahovalo průměrné zpeněžení těžebních zbytků v té době. Cena za těžební zbytky na základě smlouvy se společností LST je pro LČR výhodná po celou dobu jejího trvání, v celkovém srovnání je o 6% vyšší než průměrná cena dosažená za těžební zbytky v elektronických aukcích. Jejich prostřednictvím se v loňském roce prodalo 57% těžebních zbytků, přes rámcové smlouvy 25% a zbylých 18% přes drobný prodej.  Důležitá je však skutečnost, že se přes elektronické aukce nepodařilo vloni prodat 34% těžebních zbytků, o rok dříve dokonce 61%. Veškeré těžební zbytky tedy ani zdaleka nejsou atraktivní a nelze je v elektronických aukcích nabízet donekonečna, LČR musí příslušné plochy na jaře zalesnit. I z tohoto pohledu tak jsou rámcové smlouvy výhodnější.
 
Mimo jakoukoli pochybnost trváme na tom, že obsah smlouvy je naprosto standardní, jak potvrdil i nedávný audit ministra zemědělství zaměřený speciálně na hospodaření podniku. O žádných bonusech ve smlouvě nelze vůbec hovořit, navíc cena těžebních zbytků je pro Lesy ČR stanovena velmi výhodně, jelikož je navázána na přírůstek indexu výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů dle rozhodnutí ERÚ. 
 
Zcela nepravdivé je rovněž tvrzení pana poslance Novotného, že byl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora zaměstnancem společnosti Chemapol, v jejímž čele stál Václav Junek. Svatopluk Sýkora řídil několik významných společností, v žádné z nich však nikdy s Václavem Junkem nespolupracoval. V roce 2001 nastoupil do vrcholné pozice ve společnosti Aliachem, což bylo v době, kdy byla společnost Chemapol již dávno v konkurzu a Aliachem převzal tehdy státní holding Unipetrol. Veškerá obvinění pana poslance Novotného tak se vší vážností a razancí odmítáme.
 
Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR
Tel.: +420 724 813 301, E-mail: Boublik@lesycr.cz

Zařazeno v Aktuálně