KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Posázavské kukátko zavede děti do světa strašidel

27/04/11

Posázavské kukátko zavede děti do světa strašidel   Společnost Posázaví o.p.s. vydala nové Posázavské kukátko – barevný dětský časopis s příběhy, omalovánkami, křížovkami a kvízy. Malé čtenáře tentokrát zavede do světa strašidel. Představí jim posázavské čerty, draky, víly i lesní houbáky. Časopis je k dostání zdarma v informačních centrech a přímo v kanceláři společnosti v Benešově.   „Některá strašidla, o […]

Posázavské kukátko zavede děti do světa strašidel
 
Společnost Posázaví o.p.s. vydala nové Posázavské kukátko – barevný dětský časopis s příběhy, omalovánkami, křížovkami a kvízy. Malé čtenáře tentokrát zavede do světa strašidel. Představí jim posázavské čerty, draky, víly i lesní houbáky. Časopis je k dostání zdarma v informačních centrech a přímo v kanceláři společnosti v Benešově.
 
„Některá strašidla, o kterých je v kukátku zmínka, tady opravdu běhají. Jiná jsme si vymysleli, ale určitě taky brzy zlidoví,“ říká autor obrázků Petr Abbe Hroš. Vzpomněl například na draka, který údajně kdysi létal nad Posázavím. Byl ale prý tak líný, že jednou přistál a jen seděl a koukal, až z toho zkameněl. Jeho hlavy se proměnily v obrovské balvany porostlé mechem.
 
Kukátko připomíná také známou vílu Sázavěnku, blanické rytíře nebo čerta hlídajícího šternberský poklad. Prozradí, jak nevyplašit houbového skřítka nebo jak vyzrát na neodbytné strašidlo.
 
„Vždycky vymyslíme nějaké téma a pak hledáme způsob, jakým ho zpracujeme. Kukátko je pro děti, takže texty musí být jednoduché a srozumitelné. Pěkná česká souvětí jsou dílem Kateřiny Pavličové,“ dodal Petr Abbe Hroš.
 
Příprava kukátka od prvního nápadu ke konečné podobě trvá kolem dvou měsíců. „Když vybereme téma, jsou to pak denně tři, čtyři hodiny intenzivního malování,“ řekl. Například v posledním kukátku je přibližně 30 obrázků, nakreslil jich ale skoro 60. „Některé se mi prostě přestanou líbit a skončí v šuplíku,“ poznamenal. Zároveň přiznal, že podobně přistupuje i k textům – když se mu nelíbí, nechá je klidně přepsat.
 
Společnost Posázaví o.p.s. vydala už tři Posázavská kukátka. První zavedlo děti na trať legendárního Posázavského pacifiku, druhé je provedlo posázavskou krajinou mezi křížky, kapličkami a božími mukami. Každé z nich bylo jedinečné. V prvním byly jednoduché malůvky, v posledním jsou už složitější barevné kresby.
 
„Chceme přiblížit region, jeho historii a hodnoty i těm nejmenším, a nejlépe je to udělat prostřednictvím hravých kreseb a textů. Ale myslím si, že i nejeden dospělý si kukátko vyplní či přečte. A dozví se třeba i to, co dosud nevěděl,“ říká ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.
 
Autoři už přemýšlejí o dalších vydáních. Petr Abbe Hroš by třeba rád udělal kukátko jako dětský komiks. Další by podle něj mohlo třeba ukázat, jak se kdysi stavěly hrady a jaká řemesla k tomu byla potřeba.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví