KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Řeka Sázava byla očišťována od odpadků

21/04/11

Dobrovolníci sesbírali z řeky Sázavy a jejího okolí 32,5 tuny odpadků   Dobrovolníci, kteří se od 15. do 17. dubna zapojili do šestého ročníku projektu Čistá řeka Sázava, sesbírali z řeky Sázavy a jejího okolí mezi Střechovem a Pikovicemi 32,52 tuny odpadků. Loni se ze stejného úseku odvezlo na skládky 30,46 tuny odpadků. Řeku a její břehy […]

Dobrovolníci sesbírali z řeky Sázavy a jejího okolí 32,5 tuny odpadků
 
Dobrovolníci, kteří se od 15. do 17. dubna zapojili do šestého ročníku projektu Čistá řeka Sázava, sesbírali z řeky Sázavy a jejího okolí mezi Střechovem a Pikovicemi 32,52 tuny odpadků. Loni se ze stejného úseku odvezlo na skládky 30,46 tuny odpadků. Řeku a její břehy letos uklízelo v průměru kolem 300 dobrovolníků denně, řekla manažerka projektu Denisa Cibulková.
 
Ruku k dílu dnes přiložila i patronka projektu zpěvačka Aneta Langerová. Uklízet řeku přijela i se svým fanklubem. „Přijde mi, že je tady daleko víc lidí než jindy, což jsem ráda,“ řekla. Na lodi jela s bratrem Nikolou a neteří Amálkou. Z vody vylovili například kýbl, cestou potkali dokonce několik nutrií.
 
Veronika Marešová z Postupic se úklidu řeky Sázavy zúčastnila už popáté, poprvé se do akce zapojila už jako školačka. „Mám z toho dobrý pocit, když se řeka a její okolí vyčistí,“ řekla. Vodáctví ale k jejím koníčkům nepatří, do kanoe usedá jedině při čištění Sázavy. Udivuje jí, co všechno jsou lidé schopni do vody odhodit. Letos například našla i použité dětské pleny. Pneumatiky a sporáky z vody tahají každoročně. „Loni jsme podobného nepořádku sebrali taky hodně, a přesto ho neubývá,“ posteskla si.
 
Řeka vyžaduje přítomnost dobrovolníků i podle vedoucího jednoho z čištěných úseků Martina Moravce. „Určitě je méně nových odpadků, což nás těší. Myslíme si, že lidi, co se kolem řeky pohybují, už o akci vědí a možná se i lépe chovají. Ale stále se odkrývají skládky staré podle mě deset i dvacet let. Zřejmě to lidi kdysi zakopali a teď, když přijde velká voda nebo víc zaprší, tak se něco z toho odkryje,“ dodal. Například na posledním úseku ze Žampachu do Pikovic přivezly lodě tolik odpadků, že je auto na skládku najednou neodvezlo a muselo jet dvakrát.
 
„Po organizační stránce to letos dopadlo moc dobře. Do akce se víc zapojují sponzoři, ať už poskytnou jídlo nebo ochranné pomůcky pro dobrovolníky. Finanční příspěvky na projekt zvýšily i některé obce, jejichž územím Sázava protéká,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. V regionu je podle ní o projektu daleko víc slyšet, přibývá proto i dobrovolníků, kteří se do něj zapojují. Uklízet řeku přijíždějí nejen lidé z Posázaví, ale z celé republiky. „Mile nás potěšilo, že se podobné akce začínají organizovat i na dalších řekách,“ dodala.
Projekt Čistá řeka Sázava se koná pod taktovkou tří organizátorů, napříč dvěma kraji. Úklid úseku ze Střechova do Pikovic, dlouhého téměř 100 kilometrů, tradičně organizuje společnost Posázaví o.p.s. Úsek mezi Havlíčkovým Brodem a Budčicemi je v režii sdružení Sázava 21 a úsek z Budčic do Střechova nad Sázavou si letos vzali na starost členové místní organizace rybářského svazu ze Soutic, hasiči z Trhového Štěpánova a občanské sdružení Kaleňáci.
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví