KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

O titul Vesnice roku se letos utkají i tři obce z Posázaví

06/06/11

    Tři obce z Posázaví se letos utkají o titul Vesnice roku, a to Teplýšovice, Ostrov a Louňovice pod Blaníkem. Od pondělí 6. června budou moci o svých přednostech přesvědčit hodnotitelskou komisi. „Není to o nejhezčích fasádách, ale o kvalitě života v obci a jejím duchu a tepu,“ říká Viktor Liška, jeden z členů komise a starosta […]

 
 
Tři obce z Posázaví se letos utkají o titul Vesnice roku, a to Teplýšovice, Ostrov a Louňovice pod Blaníkem. Od pondělí 6. června budou moci o svých přednostech přesvědčit hodnotitelskou komisi. „Není to o nejhezčích fasádách, ale o kvalitě života v obci a jejím duchu a tepu,“ říká Viktor Liška, jeden z členů komise a starosta obce Ratměřice, která loni vyhrála celostátní kolo této soutěže.
 
Po vlastních zkušenostech doporučuje soutěžícím, aby se nebáli před komisí „sehrát divadlo“. „Zapojte do prezentace co nejvíce lidí, nejen těch aktivních, ale i běžných občanů, mladých i starých. V době, kdy bude komise procházet obcí, by ve vsi mělo být živo. Je to určitě plus,“ nabádá Viktor Liška. Ratměřicím se podle něj osvědčila pečlivá příprava. „Měsíc předem jsme se scházeli a pilovali prezentaci. Uměli jsme ji prakticky nazpaměť,“ prozradil.
 
Přípravu na návštěvu hodnotitelské komise nepodceňuje ani obec Ostrov. „Chystáme se na ni důkladně. Už jsme měli jednu generálku prezentace, budeme mít ještě další. Chceme vyhrát,“ řekl starosta Pavel Kronus. Podle něj má obec s 63 trvale přihlášenými obyvateli hodnotitelům co ukázat, stuhu by mohla dostat třeba za zeleň, kroniku, kulturní život nebo práci s dětmi.
 
Ratměřičtí jsou podle Viktora Lišky na loňské vítězství v celostátním kole soutěže Vesnice roku hrdí. „Lidi dělali do té doby maximum, ale určitě to, že je někdo pochválil a ocenil jejich práci, přispělo k tomu, že vymýšlejí nové akce a přidávají se k nim další obyvatelé,“ dodal. Nezanedbatelnou devizou vítězství je podle něj i finanční odměna. Díky ní opravili místní komunikace v osadách a rekonstruují hřiště. Nechali také vyrobit nové propagační materiály.
 
Ratměřičtí se příští rok zúčastní Evropské soutěže obnovy vesnice, která má téma Na stopě budoucnosti. Připravovat se na ni začali už teď. „Budujeme naučnou stezku, která nese jméno sedláka Oneše. Jeho prostřednictvím chceme ukázat obyčejný život na venkově. Návštěvníci si budou moci postavit s Onešem dům, zacvičit si ve venkovní tělocvičně, pořezat polínko, opéct si buřta,“ popsal starosta. Záleží podle něj jen na obyvatelích, jak téma soutěže uchopí a jaké společné nápady uskuteční.
 
Jaroslava Tůmová
 
 
 
Kontakt pro další informace:
Jaroslava Tůmová,e-mail: tumova@posazavi.com, tel. 602 216 637
Bohuslava Zemanová, e-mail: zemanova@posazavi.com, tel. 723 881 081