KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Soutěž Regionální potravina už zná vítěze téměř ve všech krajích České republiky, nejnověji přibyl kraj Středočeský

21/06/11

17.6.2011 Tisková zpráva – V deseti krajích už znají vítěze soutěže Regionální potravina. Nejnověji vyhlásil své oceněné regionální potraviny Středočeský kraj. Na vyhodnocení čekají už jen ve třech krajích: Jihomoravském, Moravskoslezském a Karlovarském, kde hodnocení proběhne až během července. Od letošního roku tak může tuto značku nově po čtyři roky užívat 76 výrobků. Kompletní výsledky […]

17.6.2011

Tisková zpráva – V deseti krajích už znají vítěze soutěže Regionální potravina. Nejnověji vyhlásil své oceněné regionální potraviny Středočeský kraj. Na vyhodnocení čekají už jen ve třech krajích: Jihomoravském, Moravskoslezském a Karlovarském, kde hodnocení proběhne až během července. Od letošního roku tak může tuto značku nově po čtyři roky užívat 76 výrobků. Kompletní výsledky by měly být známy do poloviny července. Projekt Ministerstva zemědělství po loňském úspěšném prvním ročníku provází i letos velký zájem producentů, zemědělců i spotřebitelů.

Ve středočeském kraji, který výsledky soutěže vyhlašoval v úterý 14. 6., byl stejně jako loni největší zájem o kategorie Masné výrobky a Pekařské výrobky, do kterých se přihlásilo dohromady 15 produktů. Celkově ve všech kategoriích jich soutěžilo 47 od 17 producentů. Minulý rok bylo ve Středočeském kraji přihlášených 44 výrobků od 18 výrobců.   Někteří loni ocenění výrobci vyhráli letos opětovně, jsou to Uzeniny Fiala Milovice a pivovar Ferdinand. Uzenářský mistr Fiala minulý rok vyhrál s Milovickou baby šunkou výběrovou, letos s Milovickou uzenou kýtou s kostí. Ferdinand měl loni oceněné světlé speciální pivo d‘Este, letos uspělo „Sedm kulí“ – polotmavé speciální pivo.

Druhý ročník soutěže, ve kterém jsou už známi vítězové z většiny krajů České republiky, přinesl několik novinek. Například, že značka je udělována namísto na šest let nově pouze na čtyři roky a také byly rozšířeny soutěžní kategorie z šesti na devět. Z letos nově přidaných tří kategorií Středočeši využili kategorii cukrářské výrobky, včetně cukrovinek, kde vyhrál Boleslavský lipánek.

„K  jednasedmdesáti oceněným výrobkům v soutěži Regionální potravina z loňska přibývají další desítky potravin, kterým odborná porota přiznala vítězství letos. Zákazníci tak mají výrazně rozšířenou nabídku a více možností zaměřit se při nakupování na skutečně kvalitní a čerstvé potraviny,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa. „Vítězné výrobky ze soutěže Regionální potravina mohou lidé ochutnat a koupit zatím v jednotlivých krajích. Celou škálu oceněných potravin představí například veletrh Země živitelka.“ Přehled ochutnávek a dalších akcí spojených se soutěží Regionální potravina je průběžně aktualizován na www.regionalnipotravina.cz.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně