KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Místní akční skupiny vsadily na Zemi živitelce na regionální produkty

31/08/11

  Místní akční skupiny vsadily při své prezentaci na letošním mezinárodním agrosalonu Země živitelka na regionální produkty. A tak návštěvníci mohli ochutnat buřt, klobáse i cvek nebo koláč, bacóch a báleš či erteple, branibory a grumbíry. Heslem expozice totiž bylo „Přišli jsme tradici na chuť“.  A ve výstavních stáncích to bylo znát.   Společnost Posázaví […]

 
Místní akční skupiny vsadily při své prezentaci na letošním mezinárodním agrosalonu Země živitelka na regionální produkty. A tak návštěvníci mohli ochutnat buřt, klobáse i cvek nebo koláč, bacóch a báleš či erteple, branibory a grumbíry. Heslem expozice totiž bylo „Přišli jsme tradici na chuť“.  A ve výstavních stáncích to bylo znát.
 
Společnost Posázaví o.p.s. se prezentovala dohromady se společností Rakovnicko o.p.s. Nabízely křivoklátský mošt, medovinu a čaje, škvarkové placky, Šternberské koláče, preclíky, Matějovy vonné františky, Švarcovy keramické ozdoby nebo výrobky Hrnčírny Mutějovice. Ve stánku se točilo Matuškovo pivo ze zeleného chmele. A tato rostlina, která stále patří mezi „naše zlato“, a která stylově vyzdobila společnou expozici, právem poutala pozornost kolemjdoucích. Zejména mladší generace, která nezažila dobrodružství proslavená filmem Starci na chmelu, pomalu ani nevěděla, kam dlouhý šlahoun se zelenými šiškami zařadit. A tak kromě ochutnávky zlatavého moku zájemci dostali i zasvěcený výklad o pěstování a zpracování chmele z úst ředitele společnosti Rakovnicko o.p.s. Radka Dvořáka.
 
Ocenění Středočeská Regionální potravina letos získalo sedm produktů. Je mezi nimi i polotmavé speciální pivo Sedm kulí z Pivovaru Ferdinand Benešov. Právě výroba piva se stala motivem dalšího společného projektu společností Posázaví o.p.s. a Rakovnicko o.p.s. Dostal název Pivo, chmel, slad – to mám rád. Prostřednictvím mobilní naučné stezky bude zájemce seznamovat s historií a výrobou piva. Tento partnerský projekt získal dotaci z Programu rozvoje venkova ČR.
 
A dalším tématem partnerství obou regionů by měla být regionální potravina. „Domluvili jsme se na spolupráci s ČSOP Vlašim a chtěli bychom vytvořit síť prodejen, kde budou k dostání regionální produkty. Mohlo by to podpořit místní podnikatele. Lidi táhne nejen aktivní turistika, ale i zážitky, chtějí ochutnat nebo koupit si něco zajímavého,“ řekl Radek Dvořák.
 
„Spolupráci v cestovním ruchu neustále prohlubujeme, teď se chceme zaměřit na regionální produkty. Propojujeme navzájem své webové stránky i propagační materiály, společně se účastníme různých akcí, třeba veletrhů cestovního ruchu,“ doplnila ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Společnosti Posázaví o.p.s. a Rakovnicko o.p.s. spolupracovaly mimo jiné na mapování kulturního dědictví, vzdělávání pracovníků v cestovním ruchu nebo na projektu Společné osudy.
 
Jaroslava Tůmová
 
Kontakt pro další informace:
Jaroslava Tůmová,e-mail: tumova@posazavi.com, tel. 602 216 637
Bohuslava Zemanová, e-mail: zemanova@posazavi.com, tel. 723 881 081