KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Přehlídka regionálních potravin v novém pavilonu T

31/08/11

25.8.2011 Tisková zpráva – Ministr zemědělství Ivan Fuksa se dnes spolu s prezidentem České republiky Václavem Klausem zúčastnili zahájení 38. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka. Při té příležitosti předali certifikáty národní značky kvality KLASA a otevřeli nový multifunkční pavilon se samostatnou expozicí regionálních potravin. Po oficiálním zahájení největšího českého agrosalonu prezident republiky Václav Klaus a […]

25.8.2011

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Ivan Fuksa se dnes spolu s prezidentem České republiky Václavem Klausem zúčastnili zahájení 38. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka. Při té příležitosti předali certifikáty národní značky kvality KLASA a otevřeli nový multifunkční pavilon se samostatnou expozicí regionálních potravin.

Země živitelka 2011

Po oficiálním zahájení největšího českého agrosalonu prezident republiky Václav Klaus a ministr zemědělství Ivan Fuksa slavnostně otevřeli nový multifunkční pavilon T se speciální expozicí věnovanou projektu Ministerstva zemědělství Regionální potravina. Pro návštěvníky je tam připraveno 13 stánků jednotlivých krajů, ve kterých mohou u lokálních výrobců ochutnat a koupit oceněné produkty. „Osobně se snažím využít každou příležitost k podpoře kvalitních potravin i ministerstvo věnuje velkou pozornost regionálním potravinám. Oceněných v projektu Regionální potravina už je 170 výrobků. Naším zájmem je i to, aby se dobře rozvíjely farmářské trhy, které podpořily zájem spotřebitelů ve větších městech o čerstvé domácí potraviny, a usnadňujeme prodej ze dvora,“ řekl při dnešním zahájení výstavy ministr Ivan Fuksa.

V krátkém zhodnocení vrcholícího zemědělského roku ministr také poukázal na nutnost ochrany půdy, kterou si hned od počátku svého působení zvolil za jednu z priorit. "Tisíce zemědělců už dnes ukazují, že je možné správně hospodařit i na erozně ohrožených polích, a chránit tak to nejcennější, co mají, tedy ornou půdu,“ uvedl ministr s tím, že ti, kteří se odmítnou poučit a svůj přístup k půdě zlepšit, silně pocítí sankce v podobě ztráty dotací a náhrad škod, které způsobí třetím osobám, především obcím.

Prezident Václav Klaus pochválil ekonomické výsledky, kterých čeští zemědělci v loňském roce dosáhli. Zmínil však ne zcela optimální závislost na dotacích. Vysoký podíl dotací na čisté přidané hodnotě zemědělců, jak je ukázala tzv. Zelená zpráva o hospodaření sektoru v roce 2010, ostatně minulý týden komentoval i ministr Fuksa.

Ivan Fuksa společně s ředitelem Státního zemědělského intervenčního fondu Oldřichem Černochem propůjčili také dnes dalším šestnácti výrobkům od osmi Země živitelka 2011producentů, které přesvědčily spotřebitele v ČR o své nadstandardní kvalitě, známku Klasa. Počet takto oceněných výrobků tak vzrostl na 1345 produktů od 228 výrobců. Cenu ministra zemědělství  mladým vědeckým pracovníkům paní Evě Skřivanové, paní Petře Ondráčkové a panu Milanu Řezáčovi  předal náměstek ministra Juraj Chmiel a předseda České akademie zemědělských věd Jan Lipavský. Za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje byli ministrem oceněni pánové Jan Strohalm a Zdeněk Volek. Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman v rámci úvodního ceremoniálu předal certifikáty nového projektu „Český výrobek“, který je vedle Klasy a Regionální potraviny dalším vodítkem, které spotřebitelům pomůže orientovat se při hledání kvalitních domácích produktů.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Aktuálně