KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vejce čištěná plazmatem

12/10/11

Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle. Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší […]

Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle.
Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší otázku spektakulárním způsobem.
 
Podle projektového manažera Yago Yáñeze vědci pracují na vývoji způsobu sterilizace vajec pomocí plazmatu za atmosférického tlaku. Vejce umísťují do uzavřeného reaktoru naplněného za atmosférického tlaku inertními plyny. Následně se pomocí vysokého napětí – přibližně 30 kilovoltů – vytvoří okolo vajec plazma. Tento rychlý způsob zajistí usmrcení téměř všech baktérií na skořápce. Plazma působí několika směry: nejdůležitější je, že vytváří emisi UV záření, nejvíce rozšířený způsob sterilizace. Také produkuje ionizační částice, které také zabíjejí baktérie.
 
Vědecký tým doufá, že by tento projekt financovaný EU mohl pomoci řešit problém kontaminace potravin baktériemi. Každý rok, jen samotné salmonely zasáhnou tisíce lidí po celé Evropě. Existují i jiné způsoby sterilizace, jako je chlorová lázeň nebo ozařování, ale plazma zdá se nejbezpečnější. V Evropě není používání chemické lázně povoleno, protože existuje riziko kontaminace vajec a gama paprsky nejsou mezi spotřebiteli velmi oblíbené. Proto průmysl výroby vajec hledá nová řešení sterilizace vaječné skořápky. Nový prototyp vyvinutý evropskými vědci dokáže usmrtit 99,5 % baktérií vyskytujících se na skořápce. Než se tato nová technologie etabluje v průmyslové výrobě vajec, dá se očekávat zavedení celé řady dalších zlepšení.
 
Plasma-cleaned eggs

Zařazeno v Věda a výzkum