KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Fórum cestovního ruchu přispělo do diskuse o rozvoji regionu Posázaví

14/11/11

    Výměna zkušeností, spolupráce i vzájemné propojení podnikatelských aktivit byly cílem Fóra cestovního ruchu, které se uskutečnilo 27. října na Farmě Blaník v Ostrově u Vlašimi. Zúčastnilo se ho 30 zástupců subjektů z oblasti cestovního ruchu v Posázaví. Hovořili také o certifikaci služeb, jednotné klasifikaci ubytovacích zařízení v České republice nebo chystaném zákonu o cestovním ruchu.   Majitel […]

 
 
Výměna zkušeností, spolupráce i vzájemné propojení podnikatelských aktivit byly cílem Fóra cestovního ruchu, které se uskutečnilo 27. října na Farmě Blaník v Ostrově u Vlašimi. Zúčastnilo se ho 30 zástupců subjektů z oblasti cestovního ruchu v Posázaví. Hovořili také o certifikaci služeb, jednotné klasifikaci ubytovacích zařízení v České republice nebo chystaném zákonu o cestovním ruchu.
 
Majitel Hotelu Týnec Miroslav Němec uvedl, že by mělo být společným cílem všech podnikatelů v cestovním ruchu poskytovat natolik kvalitní služby, aby se návštěvníci do regionu vraceli. A pokud někdo nedokáže nároky hostů uspokojit, neměl by se bát poslat je ke konkurenci. „Pojďme spolupracovat v tom, že si lidi budeme posílat, aby od nás odjížděli spokojeni,“ řekl Miroslav Němec.
 
Na nabídku jeho spolupráce zareagoval Jan Kuba ze samoty Podlešanský mlýn. „V Posázaví bydlím teprve dva roky, ale chci se tady v nejbližších letech zapojit do podnikání v cestovním ruchu,“ uvedl. Vzájemnou komunikaci vítá i majitel Farmy Blaník Miloslav Zapletal. „Na Fóru cestovního ruchu jsem se seznámil s několika lidmi, s nimiž budu rád spolupracovat,“ konstatoval. Podobná setkání a partnerství podle něj mohou přispět k prospěchu všech účastníků. „Bylo to velice inspirativní, jak z hlediska možností propagace, tak nápadů. Setkala jsem se tady s několika partnery a těším se i na spolupráci se společností Posázaví o.p.s.,“ řekla Anna Moravová z půjčovny lodí Samba.
 
Fórum cestovního ruchu pořádá společnost Posázaví o.p.s. každoročně už od roku 2000. Letos účastníky seznámila také s možnostmi certifikace služeb. Podnikatelé mohou získat například certifikát potvrzující, že podávají zdravé a lehce stravitelné pokrmy z českých surovin, regionální pokrmy, nebo že mají v jídelníčku nabídku pro rodiny s dětmi. Pro hotely a ubytovny je zase výhodou, pokud splňují podmínky jednotné klasifikace ubytovacích zařízení. „Chceme mít co nejvyšší počet certifikovaných a klasifikovaných zařízení, protože to zvýší prestiž regionu,“ řekl odborný konzultant společnosti Posázaví o.p.s. Václav Pošmurný.
 
Václav Pošmurný také účastníky fóra seznámil s chystaným návrhem zákona o cestovním ruchu. „Jeho záměrem je reinvestovat prostředky z cestovního ruchu zpět do této oblasti,“ shrnul. Cestovní ruch je podle něj jednou z mála oblastí, která dokázala sama, bez finanční pomoci státu, čelit hospodářské krizi. Zákon předpokládá také vznik turistických destinací, které budou koordinovat cestovní ruch v daném regionu. Kdy a v jaké podobě ale bude nový legislativní předpis schválen, se zatím neví.
 
Účastníci setkání se také seznámili s projekty, které realizovala nebo připravuje společnost Posázaví o.p.s. Prohlédli si Farmu Blaník, kterou ze zchátralého statku vybudoval Miloslav Zapletal. Příští rok chce u ní otevřít Farma-park s výběhy pro domácí a handicapovaná zvířata a řadou dětských atrakcí.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví