KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Základní škola v Senohrabech se rekontrukcí změnila v moderní školské zařízení

14/11/11

  Základní škola v Senohrabech má za sebou další etapu rozsáhlé rekonstrukce. Jejím výsledkem jsou moderní učební prostory, které umožnily zvýšit kapacitu školského zařízení z původních 60 na 100 dětí. Náklady investiční akce se vyšplhaly na 8,4 milionu korun, z toho 80 procent pokryla dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy a zbytek zaplatila obec ze svých zdrojů.   […]

 
Základní škola v Senohrabech má za sebou další etapu rozsáhlé rekonstrukce. Jejím výsledkem jsou moderní učební prostory, které umožnily zvýšit kapacitu školského zařízení z původních 60 na 100 dětí. Náklady investiční akce se vyšplhaly na 8,4 milionu korun, z toho 80 procent pokryla dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy a zbytek zaplatila obec ze svých zdrojů.
 
„Naše základní škola je velice oblíbená, má dobrou pověst. Chodí do ní nejen děti ze Senohrab, ale také ze sousedních obcí Hrusice, Mirošovice, Pětihosty a Čerčany. Rodiče se o školu velmi zajímají a přispívají také na její činnost. S jejich pomocí jsme například vybavili počítačovou učebnu,“ řekl senohrabský starosta Pavel Pangrác.
 
Rekonstrukce školy navázala na první etapu oprav, která proběhla v roce 2009. Součástí druhé etapy, která začala loni a skončila letos o prázdninách, bylo mimo jiné vybudování víceúčelového prostoru v nevyužitém podkroví. Vznikla v něm moderní učebna, školní kabinet, malá kuchyňka pro výuku vaření a sociální zařízení. Třída dostala nové lavice, skříňky, učitelský stůl a velkou interaktivní tabuli. Kuchyňka je vybavena funkční linkou, lednicí, varnou deskou s troubou i mikrovlnnou troubou. Součástí projektu byl také nákup nástavce na keramickou pec v dílně v suterénu školy. O keramický kroužek je mezi žáky velký zájem a pec už potřebám dětí nestačila.
 
Modernizace zahrnovala také zateplení fasády objektu. Škola pak ze svých finančních prostředků a z darů rodičů nechala ještě vydláždit prostor před budovou. Vzniklo na něm malé hřiště na basketbal a vybíjenou a takzvaný hravý chodník se skákacím panákem.
 
Základní školu v Senohrabech navštěvuje téměř 100 dětí v 1. až 5. ročníku. O jejich výchovu a vzdělání se stará šest učitelek, dvě vychovatelky a jedna asistentka pedagoga.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví