KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dotace z Leaderu pomohou opravit památky, vybudovat hřiště i spolkové domy

09/02/12

  Opravit památky, vybudovat naučné stezky, multifunkční hřiště a spolkové domy i rozšířit ubytovací kapacity chtějí obce, města, spolky a podnikatelé z regionu Posázaví s pomocí dotací ze Strategického plánu Leader (SPL). V 9. výzvě k předkládání žádostí o dotaci bylo přijato 24 žádostí o finanční podporu. Žadatelé se v úterý a středu snažili v Benešově při veřejných obhajobách přesvědčit výběrovou komisi, […]

 
Opravit památky, vybudovat naučné stezky, multifunkční hřiště a spolkové domy i rozšířit ubytovací kapacity chtějí obce, města, spolky a podnikatelé z regionu Posázaví s pomocí dotací ze Strategického plánu Leader (SPL). V 9. výzvě k předkládání žádostí o dotaci bylo přijato 24 žádostí o finanční podporu. Žadatelé se v úterý a středu snažili v Benešově při veřejných obhajobách přesvědčit výběrovou komisi, že právě jejich projekt si peníze zaslouží. O tom, kdo nakonec dotaci získá, rozhodne 14. února 2012 Programový výbor Místní akční skupiny Posázaví.
 
Výběrová komise složená ze zástupců obcí a měst, neziskových organizací a podnikatelů měla poprvé možnost před ústní prezentací žadatelů navštívit místa, která se mají s pomocí dotace změnit. „Jednoznačně mi to velmi pomohlo,“ zhodnotil novinku člen výběrové komise Libor Zeman. Z papírové předlohy podle něj člověk není schopen spoustu problémů objektivně posoudit. „Tím, že jsem si to předem nastudoval, jsem pak na výjezd jel s projektem v hlavě a byl jsem schopen sporné detaily na místě vyřešit,“ dodal. Přesto podle něj nebylo konečné rozhodování jednoduché. V některých Fichích se totiž sešly projekty, kterým nedokázal upřít určitá kritéria a musel jim dát stejný počet bodů. „Výjezd na místo pak člověku pomůže udělat si nějaký názor, třeba i podpůrný k tomu, aby projektu udělil nějaké body navíc, k čemuž máme každý právo,“ uvedl Libor Zeman. Doba, kdy mezi několika špatnými projekty jeden nebo dva najednou „zasvítily“ a člověk jednoznačně věděl, že mají vyhrát, je podle něj už dávno pryč.
 
Možnost přesvědčit se na místě o případném účelném využití dotace uvítala i další členka výběrové komise Lucie Krubnerová. „Bylo zajímavé porovnat, co žadatelé slibovali na papíře, a jak to vypadá reálně. Přece jenom když se vyberou hezké a účelové fotky, vypadá to úplně jinak než ve skutečnosti,“ dodala. Kvalita projektů je podle ní celkově dobrá. „Jsou tady určitě zajímavé projekty, ale bohužel, jak už to tak bývá, není dostatek peněz na všechny,“ poznamenala Lucie Krubnerová. Velice kladně proto hodnotí snahu některých žadatelů, kteří v minulých výzvách dotaci nedostali, že se přesto do realizace projektů pustili svépomocí.
 
Mezi 24 žádostmi, které se o dotaci ucházely, byl například projekt na vybudování multifunkčního centra volnočasových a kulturních aktivit ve Stříbrné Skalici. Mělo by v něm být informační středisko, knihovna, spolkové místnosti, galerie i koncertní síň. Spolkový dům chtějí vybudovat obce Vojkov a Pravonín, Jankov chce zase opravit a přistavět fotbalovou klubovnu. Nové zázemí pro obecní úřad a spolky plánují vybudovat v Kuňovicích, Nespekách i Chářovicích. Při Gymnáziu Benešov by měl vzniknout studentský klub, Historický klub Týnec nad Sázavou požádal o dotaci na Virtuální muzeum třicetileté války. V Jílovém u Prahy by s pomocí dotace mělo vzniknout arboretum s naučnou stezkou a zóna aktivního odpočinku, v Postupicích zase Hasičský sportovní areál Plajchy.
 
Celkové náklady na realizaci 24 projektů přijatých v 9. výzvě překročily 55 milionů korun, z toho by dotace mohly pokrýt téměř 31 milionů korun. Společnost Posázaví o.p.s., která SPL v regionu administruje, má v této výzvě k dispozici minimálně 8,9 milionu korun. 
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví