KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Bendl na Šluknovsku: chov masného skotu přináší pracovní místa v méně příznivých oblastech

07/02/12

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Petr Bendl jednal se zástupci chovatelů masného skotu na Šluknovsku. Po návštěvě Bioparku v obci Lipová a farmy Vladimíra Sadílka ministr zhodnotil důležitost odvětví chovu masného skotu, který zvláště méně příznivým oblastem přináší pracovní příležitosti a tím posiluje ekonomiku regionu. Ministr zemědělství Petr Bendl jednal se členy Svazu marginálních oblastí […]

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Petr Bendl jednal se zástupci chovatelů masného skotu na Šluknovsku. Po návštěvě Bioparku v obci Lipová a farmy Vladimíra Sadílka ministr zhodnotil důležitost odvětví chovu masného skotu, který zvláště méně příznivým oblastem přináší pracovní příležitosti a tím posiluje ekonomiku regionu.

Ministr Bendl navštívil na Šluknovsku farmu zaměřenou na chov masného skotu. Ministr zemědělství Petr Bendl jednal se členy Svazu marginálních oblastí a Českého svazu chovatelů masného skotu o podporách pro jejich odvětví.

„Stavy masného skotu v České republice se dlouhodobě zvyšují. Navíc chov masného skotu je pro české zemědělství typický. Zejména pro farmáře z horských a podhorských poloh, kteří se často věnují i ekologickému hospodaření, je to hlavní zdroj příjmu. V méně příznivých oblastech je chov masného skotu důležitou součástí místní ekonomiky, protože nabízí pracovní příležitosti. Také proto se rád setkám s lidmi, kteří se tomuto odvětví zemědělství věnují a můžu s nimi přímo jednat o aktuální situaci v oboru,“ řekl Petr Bendl.

Ministerstvo zemědělství rozhodlo o poskytování zvláštních podpor na Ministr Bendl navštívil na Šluknovsku farmu zaměřenou na chov masného skotu. citlivé sektory, mezi které je od letošního roku zařazená i podpora narozených telat v systému chovu bez tržní produkce mléka a pasených ovcí a koz. Petr Bendl hovořil se zástupci svazů chovatelů a marginálních oblastí také o ekologických aspektech pastevních chovů skotu.

Společnost Biopark je největším producentem masa s certifikátem Bio. Firmu založili ekologičtí farmáři z horských a podhorských oblastí. Dodavateli Bioparku je téměř 100 biofarem z Moravy a Čech chovajících plemena skotu specializovaná na maso.

Farmář Vladimír Sadílek samostatně hospodaří od roku 2002. Hospodářství se nachází v katastru obcí Horní Jindřichov a Krásná Lípa. Farma je zaměřena na chov masného skotu.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Přílohy