KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Stavbu větrné elektrárny u Koznic mohou zastavit obyvatelé obce

14/02/12

  Zastavit stavbu větrné elektrárny u Kozmic na Benešovsku už mohou jen samotní obyvatelé této vesnice. Pokud totiž kozmičtí zastupitelé schválí změnu územního plánu, stavbě obřího větrníku už nic nezabrání, říká místostarosta sousední obce Teplýšovice Miroslav Kratochvíl. „Místní lidé to ještě pořád mohou zastavit. Musí o tom ale přesvědčit tamní zastupitele. Obyvatelé by se měli […]

 
Zastavit stavbu větrné elektrárny u Kozmic na Benešovsku už mohou jen samotní obyvatelé této vesnice. Pokud totiž kozmičtí zastupitelé schválí změnu územního plánu, stavbě obřího větrníku už nic nezabrání, říká místostarosta sousední obce Teplýšovice Miroslav Kratochvíl. „Místní lidé to ještě pořád mohou zastavit. Musí o tom ale přesvědčit tamní zastupitele. Obyvatelé by se měli zamyslet nad tím, kdo a jak zastupuje jejich zájmy,“ dodal. Svůj nesouhlas by podle něj měli občané dát jasně najevo při veřejném projednávání vlivu stavby na životní prostředí (EIA), které se uskuteční v únoru.
 
Také jednatel Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Vlašim Karel Kříž je přesvědčený, že obyvatelé Kozmic mohou stavbě větrníku ještě zabránit. „Zastupitelé si podle mne nemohou dovolit jednat proti vůli obyvatel,“ řekl. Za 20 let, co působí v ochraně krajiny, podobný protest jako v Kozmicích nezažil. Obec by podle něj měla dát možnost lidem se k záměru vyjádřit v referendu, a pokud tak neučiní, mají občané legitimní právo místní zastupitelstvo vyměnit. „Vždyť se hlasuje o věci, která ovlivní život v regionu na desítky let,“ upozornil Karel Kříž.
 
Obec Teplýšovice se stavbou větrné elektrárny v lokalitě Bařiny u Kozmic, která s jejím katastrem sousedí, nesouhlasí. Obává se, že stavba poškodí krajinu Posázaví, sníží kvalitu života jeho obyvatel, zvýší zdravotní rizika i ohrozí sociální smír mezi oběma obcemi. Svůj nesouhlas dali Teplýšovičtí najevo zorganizováním petice proti změně územního plánu Kozmic, který je podmínkou stavby větrníku. Podepsalo ji 527 lidí, z toho 147 bylo přímo z Kozmic. Podle Miroslava Kratochvíla to svědčí o tom, že kozmická radnice o celém záměru neinformovala dostatečně své obyvatele. Kozmický starosta se hájí tím, že obyvatelům rozeslali 100 letáků s informacemi o stavbě. „Kozmice, včetně spádových obcí, ale mají 187 popisných čísel,“ reagoval Miroslav Kratochvíl.
 
Teplýšovičtí uspořádali 25. ledna při veřejném projednávání změny územního plánu v Kozmicích protestní akci. Zúčastnilo se jí kolem 200 lidí, mnozí z nich přišli vyzbrojeni transparenty s nápisy odsuzujícími stavbu větrníku. Podle kozmického starosty Josefa Veleby měl každý občan dostatek prostoru se k elektrárně vyjádřit už dřív, protože se její stavba připravuje několik let. „Kozmice celou akci vařily dlouhou dobu pod pokličkou. Oficiálně nás o ničem nikdo neinformoval,“ reagoval Miroslav Kratochvíl. Obec Teplýšovice se o plánované stavbě větrné elektrárny podle něj dověděla až loni, kdy ji Krajský úřad Středočeského kraje požádal o stanovisko k takzvané malé EIA (studii o vlivu stavby na životní prostředí); do té doby nebyla účastníkem řízení. Na základě zamítavého stanoviska Teplýšovic pak musel investor nechat zpracovat velkou EIA.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví