KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Syrovátkové nápoje

07/02/12

Syrovátkové nápoje jsou určeny pro velmi širokou škálu konzumentů – od malých dětí až po seniory. Díky vysokému obsahu proteinů  s vysokou nutriční hodnotou jsou syrovátkové nápoje ideálním  zdrojem energie a živin zejména pro atlety.  Syrovátkové bílkoviny jsou bohatým zdrojem  aminokyselin  s rozvětveným řetězcem (obsah BCAA je cca 26 %) jako izoleucin, leucin a valin. […]

Syrovátkové nápoje jsou určeny pro velmi širokou škálu konzumentů – od malých dětí až po seniory.
Díky vysokému obsahu proteinů  s vysokou nutriční hodnotou jsou syrovátkové nápoje ideálním  zdrojem energie a živin zejména pro atlety.  Syrovátkové bílkoviny jsou bohatým zdrojem  aminokyselin  s rozvětveným řetězcem (obsah BCAA je cca 26 %) jako izoleucin, leucin a valin. BCAA na rozdíl od ostatních esenciálních aminokyselin jsou metabolizovány přímo ve svalové tkáni a jsou prvními aminokyselinami využívanými během doby cvičení a při vytrvalostním tréninku.

Frakce syrovátkových bílkovin zahrnují také laktoferin – bílkovinu, která váže železo, glykomakropeptid (GMP), který vzniká jako derivát při výrobě sýrů pomocí syřidla a je přirozeně bez obsahu fenylalaninu a α-laktalbuminu, což je bílkovina, která váže vápník.
Díky přítomnosti  laktoferinu  mohou být syrovátkové nápoje užívány jako funkční potraviny  určené ke zlepšení  absorpce železa z potravy a k ochraně střevní sliznice před patogeny. To je velice důležité pro výživu malých dětí a kojenců.
Kromě toho, mohou syrovátkové nápoje zlepšit absorpci vápníku, což je významné především u starší části populace, která většinou trpí osteoporózou. Mimoto, nápoje s přídavkem GMP izolátem mohou být velmi dobrým zdrojem energie a mikroživin pro ty, kteří trpí fenylketonurií.

V článku „Syrovátkové nápoje“  jsou dále rozvedena témata:
Výroba syrovátkových nápojů
Syrovátkové nápoje bez alkoholu
Fermentované syrovátkové nápoje
Syrovátkové nápoje se sójou
Nápoje s hydrolyzovanou laktózou
Nápoje podobné mléku
Alkoholické syrovátkové nápoje
Kdo může konzumovat syrovátkové nápoje?

(Tato práce vznikla za podpory výzkumného záměru MŠMT ČR č. MSM 6046070901)
Katedra kvality zemědělských produktů, ČZU Praha

Mlékařské listy, ročník 22, 2011, č. 129, s. 16 – 19