KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Lesy ČR postavily nové dětské hřiště v Praze – Klánovicích

27/03/12

Hradec Králové, 24. března 2012 – V lesích spadajících do katastru městské části Praha – Klánovice Lesy České republiky nedávno dokončily výstavbu zcela nového dětského lesního hřiště. „Hřiště je vybudováno tak, aby zaujalo děti od 3 do 14 let,“ říká Jiří Makovec, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Brandýs nad Labem. Náklady na vybudování hřiště dosáhly částky 350 […]


Hradec Králové, 24. března 2012 – V lesích spadajících do katastru městské části Praha – Klánovice Lesy České republiky nedávno dokončily výstavbu zcela nového dětského lesního hřiště. „Hřiště je vybudováno tak, aby zaujalo děti od 3 do 14 let,“ říká Jiří Makovec, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Brandýs nad Labem. Náklady na vybudování hřiště dosáhly částky 350 tisíc korun. Lesy ČR náklady hradily ze speciálního Programu 2020, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů.
„Při výstavbě dětského lesního hřiště jsme úzce spolupracovali s městskou částí Praha-Klánovice, která nám pomohla určit nejvhodnější lokalitu, která je v dosahu dětí cílové věkové skupiny a současně spravována Lesy ČR,“ doplňuje Jiří Makovec.
„Iniciativu Lesů ČR vítáme a vážíme si jí. Jsme rádi, že děti společně s rodiči mají v lese nové místo, kde mohou aktivně a v pohodě trávit svůj volný čas. Všem dětem a jejich rodičům přejeme příjemné chvíle strávené v krásném prostředí lesa,“ poznamenává místostarostka městské části Praha-Klánovice Zorka Starčevičová.
Malí návštěvníci se mohou na lesním hřišti zabavit například na dvoumístné houpačce, trojité hrazdě, šplhací sestavě, vahadlové houpačce nebo šikmé lavici. Nechybí ani koník či kuřátka na pružině. Dospělým k odpočinku a relaxaci slouží dřevěné lavice se stolem.
Mimořádná pozornost byla věnována bezpečnosti malých návštěvníků. „Kolem některých atrakcí je měkčí zóna z mulčovací kůry, která má přispět ke snížení rizika spojeného s případným pádem. Vybavení hřiště samozřejmě odpovídá všem příslušným normám,“ upozorňuje Jiří Makovec.
Na výrobu herních prvků byla použita jedna z mála obnovitelných surovin – dřevo,   které má navíc prestižní certifikaci mezinárodního systému PEFC, což je dokladem toho, že pochází z lesů, ve kterých se hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.
 
DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE
 
Nové dětské lesní hřiště lidé najdou na území městské části Praha-Klánovice, poblíž lesní cesty, která navazuje na ulici Axmanovu a vede směrem k Blatovu. Kdo se po této cestě vydá, nejprve mine klubovnu FGRP po levé straně, dále po pravé straně bude procházet kolem Přírodní památky Prameny Blatovského potoka.  Dále po levé ruce mine lavičku a zhruba po dalších 100 metrech po pravé straně, přibližně 100 metrů od cesty se už nalézá nové hřiště s mnoha atrakcemi pro děti.
KONTAKT:

Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR

Zařazeno v Aktuálně, Novinky a akce