KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ratměřice bojují o Evropskou cenu obnovy venkova 2012

18/06/12
viz. zdroj

  Ratměřice se dnes oblékly do svátečního. Důvodem byla návštěva čtyřčlenné hodnotitelské komise Evropské ceny obnovy venkova 2012. Soutěž je obdobou české přehlídky Vesnice roku. A středočeské Ratměřice, které získaly titul Vesnice roku 2010, se jí za Českou republiku účastní spolu u s moravskou Komňou, které patří titul Vesnice roku 2011.   Na ratměřické návsi přivítal […]

 
Ratměřice se dnes oblékly do svátečního. Důvodem byla návštěva čtyřčlenné hodnotitelské komise Evropské ceny obnovy venkova 2012. Soutěž je obdobou české přehlídky Vesnice roku. A středočeské Ratměřice, které získaly titul Vesnice roku 2010, se jí za Českou republiku účastní spolu u s moravskou Komňou, které patří titul Vesnice roku 2011.
 
Na ratměřické návsi přivítal komisaře sklenkou pálenky sedlák Oneš, tradiční místní postavička, a dívky v krojích jim nabídly kousek chleba se solí. V hodinové prezentaci se pak představily vedle Ratměřic také Mikroregion Džbány, MAS Posázaví a Kraj blanických rytířů. „Jsme sice malá obec, ale dokážeme spolupracovat, ať už na úrovni mikroregionu nebo místní akční skupiny. Jsme aktivní v regionálních vazbách a sítích, partnerství chceme proto hodně prezentovat,“ řekl starosta Viktor Liška.
 
Konkurence v soutěži je podle něj obrovská, spolu s českými obcemi soutěží třeba vesnice z Německa, Rakouska, Švýcarska, Holandska, Belgie, Lichtenštejnska a Polska. „Máme nejvyšší ambice, ale jsme si vědomi, že s tím do toho jdou i ostatní. Ale už samotná účast v soutěži je pro nás obrovskou prestiží,“ dodal starosta.
 
Ratměřičtí nenechali nic náhodě a pro komisaře připravili bezmála čtyřhodinový program, do jehož přípravy se zapojila celá obec. „Přistoupili jsme k tomu k tomu dost podobně jako k soutěži Vesnice roku, i když zadání bylo odlišné. Vesnice roku v ČR je o všestrannosti, komunitě obecně, mottem letošní evropské soutěže je Na stopě budoucnosti. Snažili jsme proto komisařům představit všechno, od sociální angažovanosti lidí až po ekologické projekty. Ale představili jsme hlavně naše lidi – to je náš největší poklad i devize do budoucna,“ dodal starosta.
 
A Ratměřičtí se měli čím pochlubit. Vedle všudypřítomného Oneše ukázali komisařům mateřskou školu, obecní úřad, hasičskou zbrojnici s historickou expozicí, zámecký areál se vzácnými sekvojemi, kostel, moderní sportovní areál nebo naučnou stezku. Svou troškou do mlýna přispěli hasiči i členové místní Ratmírovy potulné divadelní společnosti.
 
Evropská cena obnovy venkova vstoupila už do 12. ročníku. Letos se jí účastní 29 obcí z 11 zemí. Výsledky budou vyhlášeny v listopadu.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví
 
 
Kontakt pro další informace:
Mgr. Viktor Liška, starosta, tel.: 776 580 584, e-mail: starosta@ratmerice.cz