KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Českou zemědělskou univerzitu rozezní symfonie půdy

11/09/12
viz. zdroj

Vyhlášen II. ročník Life Sciences Film Festival Českou zemědělskou univerzitu v Praze rozezní Symfonie půdy Kvalita a bezpečnost potravin, nové technologie, tradiční postupy, životní prostředí a šetrné technologie, invazní druhy… Na tyto a na další aktuální témata z oblasti zemědělských, potravinářských a blízkých věd bude zaměřen II. ročník mezinárodního LIFE SCIENCES FILM FESTIVALu (www.lsff.cz), který dnes […]

Vyhlášen II. ročník Life Sciences Film Festival

Českou zemědělskou univerzitu v Praze rozezní Symfonie půdy

Kvalita a bezpečnost potravin, nové technologie, tradiční postupy, životní prostředí a šetrné technologie, invazní druhy… Na tyto a na další aktuální témata z oblasti zemědělských, potravinářských a blízkých věd bude zaměřen II. ročník mezinárodního LIFE SCIENCES FILM FESTIVALu (www.lsff.cz), který dnes oficiálně vyhlásil rektor České zemědělské univerzity (ČZU) prof. Ing. Jiří Balík, CSc. na tiskové konferenci uspořádané v rámci prezentace ČZU na veletrhu Země živitelka.

„Univerzita je prostor s nesmírným bohatstvím vztahů, vědeckých podnětů, s potenciálem kritického mládí. Filmový festival zase dokáže přitažlivě s emotivním nábojem představit vědu, která často zůstává skryta za dveřmi laboratoří. A festival na univerzitní půdě umožňuje otevřené diskuse mezi generacemi, mezi tvůrci, odborníky a zainteresovanou veřejností napříč zdánlivě nesouvisejícími obory,“ uvedl mimo jiné prof. Ing. Jiří Balík, CSc.

„Loni jsme byli svědky zajímavých přesažných debat, podněcujících odborné zájmy diváků, ale též formulování etických otázek souvisejících s udržitelným rozvojem společnosti. Letošní dokumenty jistě vzbudí neméně zajímavou debatu. Vítám, že naši studenti mají možnost podílet se na filmovém festivalu, který podněcuje k hledání cest rozvoje zemědělského a lesního hospodaření, které jsou ekonomicky efektivní a zároveň šetrné k přírodě.

Osobně si nenechám ujít film Symfonie půdy a panelové diskuse k tomuto pro celou univerzitu zcela ústřednímu tématu,“ dodává rektor Jiří Balík.

Mezinárodní přehlídka filmů s vědeckou i populární tématikou zaměřenou na zemědělství a potravinářství v těch nejširších souvislostech se letos bude konat od 15. do 19. října v areálu ČZU v Praze – Suchdole. Festival opět představí více než sto třicet nových dokumentárních snímků, uvede besedy s filmaři, odborníky i významnými osobnostmi veřejného života a nabídne další doprovodné akce. Odborná porota bude vybírat z více než 40 soutěžních snímků a rozhodne o udělení 9 festivalových cen.

„Festival už vloni vytvořil prostor pro setkání vědy a filmu, živý inspirující prostor pro výměnu fascinujících myšlenek, pro diskuse, ale hlavně pro sdílení oné radosti z dobrodružství poznání. Samozřejmě nejde jen o vědu ze světa, ale především o českou vědu ve světovém kontextu.

Letošní filmy i doprovodný program rozhodně mají co nabídnout. Festival uvede několik filmů ve středoevropské premiéře, uvede oceněné vítězné dokumenty ze světových festivalů MOONDANCE, SCINEMA nebo INTERNATIONAL WILDLIFE FILM FESTIVALu. Bude se soustředit na řadu velmi aktuálních otázek, které souvisí se zaměřením České zemědělské univerzity i jejích jednotlivých fakult. I letos se diskusí zúčastní vynikající vědci a odborníci z výzkumných i univerzitních pracovišť.

Vedle názorného představení výsledků základního výzkumu v epigenetice, mikrobiologii nebo chemické komunikace rostlin a živočichů festival nabídne i dokumenty a přednášky z praxe, která se dotýká každého z nás. Kromě Symfonie půdy festival objeví s Romanem Vaňkem Peklo na talíři, s Bogdanem Trojakem odhalí skrytý svět autentických vín, nabídne Lesy pro člověka, ukáže Invazivní druhy, pronikne do nitra molekul i do spletitosti socio-ekonomických vztahů. Festival také představí práci a fascinující výsledky mladých vědců, explodující mravence nebo zázračné vynálezy přírody, botanické pesticidy… a desítky dalších atraktivních příběhů a řešení z vědy i praxe.

Věříme, že na tomhle festivalu si každý najde to svoje, student, odborník, obchodník, vědec i farmář,“ řekl Ing. Petr Alexander, CSc.,  předseda o. s. Harvest Films. 

Zdroj: ČZU Praha