KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Do Posázaví přijeli na zkušenou zástupci samospráv z MAS Bystřička

08/11/12
viz. zdroj

  31.10.2012 Na zkušenou přijela minulý týden do Posázaví delegace zástupců samospráv z místní akční skupiny (MAS) Bystřička o.p.s. Zajímali se o fungování společnosti Posázaví o.p.s., realizaci dotovaných projektů i činnost zdejší veřejné správy. Při cestě po regionu navštívili Týnec nad Sázavou a obce Struhařov a Teplýšovice.   „Společnost Posázaví o.p.s. je jednou z nejlépe hodnocených místních […]

 
31.10.2012 Na zkušenou přijela minulý týden do Posázaví delegace zástupců samospráv z místní akční skupiny (MAS) Bystřička o.p.s. Zajímali se o fungování společnosti Posázaví o.p.s., realizaci dotovaných projektů i činnost zdejší veřejné správy. Při cestě po regionu navštívili Týnec nad Sázavou a obce Struhařov a Teplýšovice.
 
„Společnost Posázaví o.p.s. je jednou z nejlépe hodnocených místních akčních skupin, funguje ale na jiných základech než naše MAS. Máme na svém území jen 11 obcí a vojenský újezd Libavá, jsme s asi 17 000 obyvateli jedna z nejmenších místních akčních skupin. Kopírujeme prakticky území mikroregionu, máme proto jiný způsob financování i fungování. Chtěli jsme ale vědět, jak to dělají jinde,“ řekla manažerka společnosti Bystřička o.p.s. Petra Janišová.
 
MAS Bystřička podle ní nemůže svou činností konkurovat MAS Posázaví. „Naše MAS má pouze dvě pracovnice, musíme být multifunkční a všechno zvládnout samy. Zaměstnat víc lidí se nám asi nepodaří,“ dodala Petra Janišová. MAS Bystřička funguje na území stejnojmenného mikroregionu. Příspěvky, které platí obce v něm sdružené, používá na spolufinancování společných projektů podpořených dotací.
 
„Jejich návštěva byla i pro nás cennou zkušeností. MAS Bystřička vznikla na jiných základech a funguje jiným způsobem. Jednoduše vycházela z potřeb regionu, a to je správné,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Každá místní akční skupina si podle ní musí najít svou vlastní cestu, nelze ji zobecnit a omezit předem danými mantinely. Záleží totiž také na vnějších podmínkách – na území, kde MAS funguje, lidech a podnikatelích, kteří v něm žijí, obcích, spolcích, neziskových organizacích.
 
Region Bystřička pokrývá území o rozloze 424 kilometrů čtverečních a nachází se severovýchodně od krajského města Olomouc. Vznikl na základě geografické blízkosti obcí, spojení jejich kulturních a historických tradic i společných problémů. Největší obcí podle počtu obyvatel jsou Hlubočky (4 390 obyvatel), nejmenší jsou Svésedlice (180 obyvatel).
 
Za výměnou zkušeností přijely do Posázaví za poslední rok delegace z Pardubicka a Vysočiny nebo z Balkánu a Litvy.
 
Jaroslava Tůmová
 
Kontakt pro další informace:
Jaroslava Tůmová,e-mail: tumova@posazavi.com, tel. 602 216 637
Bohuslava Zemanová, e-mail: zemanova@posazavi.com, tel. 723 881 081