KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Obec Stříbrná Skalice dokončila další etapu oprav obecního úřadu

08/11/12
viz. zdroj

  Budova obecního úřadu ve Stříbrné Skalici má nová okna a fasádní plášť. Jejich výměna byla součástí druhé etapy rekonstrukce, kterou obec realizovala v letošním roce. Náklady dosáhly 3,081 milionu korun.   „Díky dotaci 2,906 milionu korun od Středočeského kraje jsme po více jak 30 letech mohli opravit další část budovy, která byla v havarijním stavu. Proběhla […]

 
Budova obecního úřadu ve Stříbrné Skalici má nová okna a fasádní plášť. Jejich výměna byla součástí druhé etapy rekonstrukce, kterou obec realizovala v letošním roce. Náklady dosáhly 3,081 milionu korun.
 
„Díky dotaci 2,906 milionu korun od Středočeského kraje jsme po více jak 30 letech mohli opravit další část budovy, která byla v havarijním stavu. Proběhla výměna 128 oken, kde docházelo k únikům tepla. Bez dotace bychom opravy obecního úřadu nezahájili,“ řekl starosta Jiří Procházka. Součástí druhé etapy byla také výměna přibližně 2/5 fasádního pláště budovy, což rovněž zamezí tepelným ztrátám.
 
První etapu rekonstrukce budovy radnice dokončila obec letos na jaře. Tehdy nechala opravit havarijní asfaltovou střešní krytinu a vyměnit část fasádního pláště. Celkové náklady dosáhly 3,343 milionu korun, z toho 2,883 milionu korun pokryla dotace z  rozpočtu Středočeského kraje.
 
Budova obecního úřadu pochází z 80. let minulého století a byla v havarijním stavu. Opravu potřebovala zejména plochá střecha s asfaltovou krytinou, do které zatékalo, a docházelo tak ke škodám na stavebních konstrukcích. Náklady na opravu se tehdy proti původnímu rozpočtu zvýšily o zhruba 320 000 korun, a to kvůli výměně vzduchotechnického zařízení na střeše. Ukázalo se totiž, že je ve špatném stavu, nebylo ho proto možné demontovat a zpět namontovat a muselo se pořídit nové. Jeho nákup zaplatila obec z vlastních zdrojů. Součástí první etapy rekonstrukce byla také oprava fasádního pláště, včetně výměny 56 oken.
 
Rekonstrukce obecního úřadu tím ale nekončí, musí se ještě zateplit jeho zděné části. A součástí objektu je také mateřská škola, která potřebuje rozšířit a zateplit. Mateřská škola se nachází v zadním traktu budovy a jedna její část má plochou střechu, do které zatéká. Obec zde plánuje vybudovat nástavbu, ve které by vznikla třetí třída školky. „Máme už stavební povolení a teď bude záležet na tom, jestli Středočeský kraj vypíše dotační řízení,“ dodal starosta.
 
Stříbrná Skalice má včetně tří spádových obcí (Kostelní Střimelice, Hradové Střimelice a Hradec) 1 240 obyvatel. Jejich počet se za posledních 20 let zvýšil o třetinu. Obec hospodaří s rozpočtem kolem 17 milionů korun, z toho na investice má zhruba dva miliony korun ročně.
 
Jaroslava Tůmová
 
 
Kontakt pro další informace:
Starosta Jiří Procházka, tel.: 321 693 130, e-mail:j.prochazka@stribrnaskalice.cz