KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Společenský večer Posázaví je poděkováním partnerům a spolupracovníkům

08/11/12

  Společnost Posázaví o.p.s. uspořádala 3. listopadu v Hotelu Týnec v Týnci nad Sázavou Společenský večer. Chtěla tak poděkovat svým partnerům a spolupracovníkům za podporu v uplynulém roce, popovídat si s nimi a zavzpomínat. Důvodů k oslavě ale bylo letos víc. Setkání bylo jubilejní – desáté a už tradičně se uskutečnilo v týneckém společenském centru, které vzniklo z bývalé továrny na kameninu, […]

 
Společnost Posázaví o.p.s. uspořádala 3. listopadu v Hotelu Týnec v Týnci nad Sázavou Společenský večer. Chtěla tak poděkovat svým partnerům a spolupracovníkům za podporu v uplynulém roce, popovídat si s nimi a zavzpomínat. Důvodů k oslavě ale bylo letos víc. Setkání bylo jubilejní – desáté a už tradičně se uskutečnilo v týneckém společenském centru, které vzniklo z bývalé továrny na kameninu, která byla postavena právě před 200 lety.
 
V duchu obou jubileí se nesl i kulturní program, jímž provázeli moderátoři Jan Čenský a Karel Maršálek. Promítání krátkých filmových ukázek střídala taneční vystoupení a rozhovory. Mluvilo se například o projektu Multimediálně z domova a kanceláře do Posázaví, který spojil tištěné materiály, Internet a film do jednoho produktu, který dokáže oslovit všechny skupiny uživatelů. Na jeho realizaci se podílel také fotograf a režisér Jaroslav Pelíšek. Pro společnost Posázaví o.p.s. mapoval i drobné sakrální stavby v regionu. „Díky těmto projektům jsem projel Posázaví křížem krážem,“ řekl Jaroslav Pelíšek. Dodal, že z míst, která při svých toulkách poznal, je mu nejmilejší kostelík Chvojen. A přidal i gratulaci jubilantům: „Pracovníkům Posázaví o.p.s. bych popřál, aby to, co vytvořili, drželo dál, aby nikdo neměl snahu to bourat a kazit. A budově hotelu přeju nejméně dalších 500 let“.
 
Budovu manufaktury na kameninu v Týnci nad Sázavou nechal postavit hrabě František Josef z Vrtby a dokončena byla v roce 1812. Její slibný rozvoj zastavil v roce 1866 rozjezd výroby porcelánu, kterému nedokázala konkurovat. Majitelem objektu se pak stal arcivévoda František Ferdinand d’Este, který ho nechal přestavět na hotel pro své přátele, s nimiž vyrážel na hony do nedalekých konopišťských lesů. V druhé polovině 20. století pak budovu převzal do své správy národní podnik METAZ, který ji rekonstruoval na kulturní dům. V roce 2004 se jeho novým majitelem stal Miroslav Němec, který areál postupně opravuje. Přiznává, že je to velké dobrodružství, odměnou mu ale je spokojenost návštěvníků. „Taková stavba má duši, a když ji najdete, když se vám líbí a nějak ji uchopíte, tak si myslím, že se vám to vrátí. Lidi sem jezdí, vrací se,“ řekl Miroslav Němec.
 
Dalším projektem, o kterém se hovořilo, byla Čistá řeka Sázava. Patronát nad ním převzala zpěvačka Aneta Langerová. Do úklidu tohoto vodního toku se každoročně zapojují stovky dobrovolníků. Akce získala věhlas po celé republice a po jejím vzoru se už čistí další řeky.
 
Jaroslava Tůmová
 
Kontakt pro další informace:
Jaroslava Tůmová,e-mail: tumova@posazavi.com, tel. 602 216 637
Bohuslava Zemanová, e-mail: zemanova@posazavi.com, tel. 723 881 081