KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Díky Lesům ČR jsou povodňové škody na vodním toku Zrzávka na Novojičínsku kompletně odstraněny

10/12/12

  Hradec Králové, 6. prosince 2012 – Lesy ČR na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji kompletně odstranily povodňové škody na vodním toku Zrzávka, které zde velká voda způsobila v letech 2009 a 2010. Nejvýznamnější stavební práce se odehrály v lokalitě historického jezu „U Pivovaru“, kde povodeň rozbila původní jez, vytvořila rozsáhlé břehové nátrže a zahloubila dno až o 4 […]

 
Hradec Králové, 6. prosince 2012Lesy ČR na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji kompletně odstranily povodňové škody na vodním toku Zrzávka, které zde velká voda způsobila v letech 2009 a 2010. Nejvýznamnější stavební práce se odehrály v lokalitě historického jezu „U Pivovaru“, kde povodeň rozbila původní jez, vytvořila rozsáhlé břehové nátrže a zahloubila dno až o 4 metry.
 
Lesy ČR proto nechaly dle zpracované projektové dokumentace stabilizovat dno pomocí balvanitých skluzů a stabilizačních kamenných pásů a břehy opevnit těžkým kamenným záhozem. Během příprav brali lesníci v úvahu kromě protipovodňových opatření také požadavky na ochranu místních živočichů, zejména k zajištění oboustranné migrační prostupnosti pro vodní organismy. Celkové náklady na odstranění povodňových škod stály více než 25 milionů korun.
 
Povodně v letech 2009 a 2010 způsobily v korytě říčky Zrzávky a jeho okolí rozsáhlé škody. Lesy ČR proto ihned po opadnutí povodňové vlny provedly v inkriminovaných okamžicích nejnutnější zabezpečovací práce, které minimalizovaly další rozšíření poškození.
 
 

Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR

Zařazeno v Aktuálně, Novinky a akce