KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sdružení obcí Neveklovska ukončí svou činnost, obce ale budou dále spolupracovat

30/01/13
viz. zdroj

  Sdružení obcí Neveklovska schválilo ukončení své činnosti a 1. února 2013 vstoupí do likvidace. Dobrovolný svazek vznikl v roce 1999 a měl osm členů. Podle některých z nich ale nepřinášel obcím takový užitek, jaký očekávaly. Obce však chtějí dále spolupracovat, a to v rámci Místní akční skupiny Posázaví (MAS).   „Některé obce nebyly spokojeny s tím, že nemají […]

 
Sdružení obcí Neveklovska schválilo ukončení své činnosti a 1. února 2013 vstoupí do likvidace. Dobrovolný svazek vznikl v roce 1999 a měl osm členů. Podle některých z nich ale nepřinášel obcím takový užitek, jaký očekávaly. Obce však chtějí dále spolupracovat, a to v rámci Místní akční skupiny Posázaví (MAS).
 
„Některé obce nebyly spokojeny s tím, že nemají ze sdružení takové výhody, jaké si představovaly, na druhou stranu ale pro to samy nic nedělaly. Čtyři z nich daly výpověď, sněm pak rozhodl o rozpuštění sdružení,“ řekl jeho předseda Karel Vojta, starosta obce Stranný. Další spolupráce bude podle něj dobrovolná. Obec Stranný už se stala partnerem MAS Posázaví.
 
„Dlouhodobě se ukazovalo, že sdružení nepřináší takový užitek, jaký jsme si na začátku představovali. Kulturně a společensky jsme spolu dokázali žít, to ale nebyl efekt, který jsme očekávali,“ potvrdil starosta Neveklova Jan Slabý. „Rozešli jsme se jako přátelé. Dokázali jsme bez sebemenších náznaků nedůvěry rozdělit i majetek, který ve svazku zůstal. Usoudili jsme, že bude lepší spolupracovat jednotlivě v rámci MAS Posázaví. Je to instituce s daleko vyšší společenskou a ekonomickou silou. Neveklov je jejím partnerem už delší dobu a myslím si, že to městu přineslo velice konkrétní a zajímavé výsledky,“ dodal Jan Slabý.
 
Rozpadu svazku lituje i Bohumil Ježek, starosta obce Maršovice, která byla od počátku členem sdružení. „Do svědomí bychom si měli sáhnout všichni, protože mikroregion by fungoval, kdybychom mu pomohli,“ řekl. Domnívá se, že se starostové z Neveklovska budou scházet dál, třeba v menší skupině. „A možná vznikne v budoucnu podobné sdružení znovu, protože tady ta potřeba vyvstane,“ myslí si Bohumil Ježek.
 
Sdružení obcí Neveklovska vzniklo s cílem zajistit optimální a koordinovaný rozvoj celého území mikroregionu, v němž leží obce Krňany, Křečovice, Maršovice, Neveklov, Rabyně, Stranný, Tisem a Vysoký Újezd. Všechny obce byly postiženy násilným vystěhováním obyvatel během 2. světové války. Na jejich území bylo vybudováno cvičiště jednotek SS. Trvalo velmi dlouho a stálo mnoho úsilí, než se na tato místa opět vrátil život. Jedním z dalších cílů sdružení proto bylo zlepšit životní podmínky obyvatel. Roční rozpočet sdružení se pohyboval kolem 350 000 korun a většinu jeho příjmů tvořily dotace od obcí.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví
 
 
Kontakt pro další informace:
Předseda Sdružení obcí Neveklovska a starosta obce Stranný Karel Vojta, tel.: 736 630 858
Starosta města Neveklov Ing. Jan Slabý, tel.: 317 741 321