KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Autentický Váchův Špejchar

15/02/13

14.2.2013 Franišek Vácha a radní Zdeněk Štefek.     Radní pro kulturu Zdeněk Štefek si přijel prohlédnout památku Váchův Špejchar v Drážkově. Opravená barokní sýpka nyní slouží jako muzeum a díky rozsáhlým opravám, které proběhly před několika lety, získala vzhled autentičnosti. Radní Štefek si celé stavení prohledl za přítomnosti Františka Váchy a spolu debatovali o dalších […]

14.2.2013

Franišek Vácha a radní Zdeněk Štefek.
Franišek Vácha a radní Zdeněk Štefek.
 

 

Radní pro kulturu Zdeněk Štefek si přijel prohlédnout památku Váchův Špejchar v Drážkově. Opravená barokní sýpka nyní slouží jako muzeum a díky rozsáhlým opravám, které proběhly před několika lety, získala vzhled autentičnosti.

Radní Štefek si celé stavení prohledl za přítomnosti Františka Váchy a spolu debatovali o dalších možných opravách.
Celá usedlost Drážkov  je od roku 1987 chráněnou kulturní památkou. Oprava a rekonstrukce objektu bydlení byla uskutečněna v roce 2001 a rekonstrukce nádvoří včetně rozvodů vody, odpadu a elektroinstalace byla provedena v roce 2004.
I. etapa rekonstrukce špýcharu se týkala zajištění stavby a opravy střechy. Celkové náklady činily 1126 000 korun. Ministerstvo kultury přispělo z havarijního fondu částkou 520 000 korun.

II. etapa rekonstrukce špýcharu spočívala mimo jiné v archeologickém průzkumu, rekonstrukci podlah ve všech patrech, opravě schodů do všech pater, opravě zábradlí, elektroinstalaci či zhotovení fasády. Tvary a barvy fasády jsou věrnou kopií z roku 1680, kdy byla výstavba barokní sýpky provedena. Celkové náklady na druhou etapu byly 2 123 000 korun. Ministerstvo kultury přispělo částkou 400.000 Kč a Středočeský kraj částkou 200 000 korun.

Zařazeno v Aktuálně, Novinky