KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Městská knihovna ve Voticích se po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřela veřejnosti

20/03/13
viz. zdroj

  Nové vnitřní prostory, sociální zázemí, nový systém vytápění i bezbariérový vstup nabízí svým čtenářům a návštěvníkům Městská knihovna Votice, která byla dnes slavnostně otevřena po několikaměsíční rozsáhlé rekonstrukci. Náklady dosáhly zhruba osmi milionů korun, z toho 80 procent pokryla dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy, zbytek zaplatilo město ze svých zdrojů. Nad rámec rozpočtu stavby […]

 
Nové vnitřní prostory, sociální zázemí, nový systém vytápění i bezbariérový vstup nabízí svým čtenářům a návštěvníkům Městská knihovna Votice, která byla dnes slavnostně otevřena po několikaměsíční rozsáhlé rekonstrukci. Náklady dosáhly zhruba osmi milionů korun, z toho 80 procent pokryla dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy, zbytek zaplatilo město ze svých zdrojů. Nad rámec rozpočtu stavby nechalo město ještě opravit chodbu a plánuje i úpravy venkovního prostranství.
 
„Věděli jsme, že je knihovna v ne úplně vyhovujících prostorech, zrekonstruovat ji z městských prostředků by ale bylo velice složité, proto jsme požádali o dotaci z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Máme velkou radost, že se to povedlo, “ řekla starostka Jana Kocurová.
 
Obecní knihovna ve Voticích byla založena už koncem 90. let 19. století a několikrát se stěhovala. V budově v Riegrově ulici je od roku 1994, od začátku ale bylo jasné, že se její prostory musí opravit. „Příprava projektu byla složitá. Koncept toho, jak bude knihovna vypadat, se tvořil hodně dlouho a podílela se na něm spousta lidí. Čas strávený nad projektem se ale vyplatil, protože vznikla knihovna podle aktuálních požadavků knihovnic i klientů,“ vzpomněla manažerka projektu Lucie Krubnerová. A připomněla také složité stěhování knižního fondu, který čítá přes 54 000 kusů. Registrovaní čtenáři si během posledního měsíce před uzavřením vypůjčili téměř 16 tisíc knih a dostatečně se tak zásobili četbou na dobu, kdy byla knihovna mimo provoz.
 
Knihovnu teď čeká ještě jeden velký úkol – návrat vypůjčených knih. „Nechávali jsme si v regálech rezervu, abychom tam půjčené tituly mohli doplnit,“ řekla pracovnice knihovny Vladimíra Kramperová. Výluka knihovny trvala bezmála tři čtvrtě roku. Knihovnice ale nezahálely, mimo jiné nakupovaly nové knihy a přispívaly do souborného katalogu Národní knihovny. „Na čtenáře už se moc těšíme a čtenáři se těší na nás. Denně se ptají, kdy můžou přijít, jestli můžou přinést všechny knihy najednou,“ dodala Vladimíra Kramperová. Ve votické knihovně pracuje 44 let, její kolegyně Jana Zelenková o rok méně. „Nikdy jsem nedělala nic jiného, knihovna je můj druhý domov. Neměla jsem v životě na všechno štěstí, ale na práci, kterou mám ráda a ve které jsem byla vždycky šťastná a na svou kolegyni jsem měla velké štěstí,“ vyznala se Vladimíra Kramperová.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví
 
Kontakt pro další informace:
Lucie Krubnerová, tel.: 604 451 815, e-mail: lucie.krubnerova@seznam.cz