KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Lesy ČR pracují na obnově Flájského plavebního kanálu

10/04/13

11. dubna k projektu proběhne v Klínech na Mostecku zajímavá přednáška   Od vybudování kanálu letos uplyne 385 let   Hradec Králové, 9. dubna 2013 – Lesy ČR společně s dalšími partnery z česko-německého pomezí pracují na nelehkém, ale za to velice záslužném projektu, jehož cílem je připomenout historii plavení dřeva v česko-saském pohraničí. Pro další generace se snaží […]


11. dubna k projektu proběhne v Klínech na Mostecku zajímavá přednáška
 
Od vybudování kanálu letos uplyne 385 let
 
Hradec Králové, 9. dubna 2013 – Lesy ČR společně s dalšími partnery z česko-německého pomezí pracují na nelehkém, ale za to velice záslužném projektu, jehož cílem je připomenout historii plavení dřeva v česko-saském pohraničí. Pro další generace se snaží zachránit dnes už vzácnou technickou památku, tak zvaný Flájský plavební kanál na vodní dopravu dříví. Současně jde o to připomenout jeho historii, věhlas a také technický um našich předků v 17. století. Pozoruhodné dílo se nachází ve východní oblasti Krušných hor, v blízkosti obce Český Jiřetín, v okrese Most, v Ústeckém kraji, u hranic s německou spolkovou zemí Sasko.
Podél Flájského plavebního kanálu vzniká na české i německé straně Krušných hor kulturně historická naučná stezka, která provede turisty krajinou od Flájské přehrady po saské hranice a dále do německého Clausnitz. Stezka bude 23 kilometry dlouhá, na české straně bude mít stezka délku 7,1 km, z čehož cca 2,5 km představují výhledy na samotný kanál. Česká část naučné stezky bude návštěvníkům přístupná již letos v červenci. Ti se zde při putování na celkem 11 stanovištích dozví zajímavé údaje o historii vybraných míst plavebního kanálu, k odpočinku budou moci využít i dvě zastřešená odpočívadla. Pokud pro cestu zvolí kratší variantu čeká je přechod přes nově zbudovanou lávku přes Flájský potok.
 
Ve čtvrtek 11. dubna od 10 hodin se v obci Klíny, nedaleko Litvínova na Mostecku, v hotelu Emeran, uskuteční zajímavá přednáška, která účastníkům přiblíží informace nejen o samotném plavebním kanálu, ale také o návazných příležitostech pro turistiku, cestovní ruch a v neposlední řadě i pro školní aktivity v rámci výuky vlastivědy a německého jazyka.
 
Program přednášky:
 
■ Krátká exkurze do historie Flájského (Nového) plavebního kanálu
■ Představení projektu
■  Naučná stezka doplní nabídku pro turisty na české straně
■ Naučná stezka doplní nabídku pro turisty na německé straně
■ Souvislosti mezi projekty Montanregion a plavebním kanálem
■ Integrace s projektem plánovaného informačního centra vodních děl Fláje a Rauschenbach
■ Prezentace termínů a dalších aktivit
 
Partnery projektu na německé straně hranice jsou obec Rechenberg – Bienenmühle, Domovský historický spolek obce Rechenberg – Bienenmühle, Saské státní lesy a Zemědělské družstvo Bergland. Na projekt se podařilo získat i podporu fondů Evropské unie – Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko – Cíl 3.
 
Na oživení plavebního kanálu a jeho využití pro cestovní ruch spolupracují
nad rámec projektu Českojiřetínský spolek – Sdružení pro rozvoj obce Český Jiřetín a Oblastní muzeum v Mostě.
 
Bližší informace k přednášce, stejně jako rezervace míst zajišťuje Ing. Anita Hovorková z Krajského ředitelství Lesů ČR Teplice, e-mail: hovorkova.oi33@lesycr.cz , tel.: 724 623 837, 956 933 309.
 

Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR

Zařazeno v Aktuálně, Novinky a akce