KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Kniha Cvičiště Benešov VSTUP ZAKÁZÁN!! zvítězila v soutěži svazu odbojářů

06/05/13
viz. zdroj

  Kniha Cvičiště Benešov VSTUP ZAKÁZÁN!!, kterou vydala společnost Posázaví o.p.s., získala první cenu v 60. ročníku soutěže vzpomínkových, historických a dokumentačních historických prací. Soutěž vyhlašuje Český svaz bojovníků za svobodu a Národní archiv s cílem shromažďovat a uchovávat vzpomínky pamětníků národně osvobozeneckého boje.   „Velice si vážíme každého ocenění naší práce. V případě knihy Cvičiště Benešov VSTUP […]

 
Kniha Cvičiště Benešov VSTUP ZAKÁZÁN!!, kterou vydala společnost Posázaví o.p.s., získala první cenu v 60. ročníku soutěže vzpomínkových, historických a dokumentačních historických prací. Soutěž vyhlašuje Český svaz bojovníků za svobodu a Národní archiv s cílem shromažďovat a uchovávat vzpomínky pamětníků národně osvobozeneckého boje.
 
„Velice si vážíme každého ocenění naší práce. V případě knihy Cvičiště Benešov VSTUP ZAKÁZÁN!! si vítězství považujeme o to víc, že se nejedná o odpočinkové čtení, ale knihu připomínající část tragické historie našeho národa. Přesto si našla své čtenáře a kvůli velkému zájmu jsme ji museli nechat dvakrát dotisknout,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.
 
Do 60. ročníku soutěže bylo přihlášeno 21 příspěvků ve dvou kategoriích – kategorie vzpomínek a kategorie historických a dokumentačních prací. Kniha Cvičiště Benešov VSTUP ZAKÁZÁN!!, která mapuje historii vojenského výcvikového prostoru jednotek SS ve středních Čechách v letech druhé světové války a poválečnou obnovu tohoto území do roku 1948, zvítězila v kategorii historických a dokumentačních prací.
 
Autor publikace Ing. Petr Kos se pokouší odpovědět na otázky, co bylo podnětem k vybudování nechvalně proslulého cvičiště, kvůli němuž musely své domovy opustit tisíce lidí. Přestože cvičiště fungovalo pouhé tři roky, zanechalo v krajině nesmazatelné stopy. Ing. Petr Kos popisuje mimo jiné vnitřní strukturu cvičiště SS, vojenské jednotky, výcvik, objekty pro obsluhu vojenských střelnic, kárné, pracovní a koncentrační tábory na území cvičiště i střípky z dění na cvičišti a v jeho okolí. Součástí knihy je stejnojmenné DVD, které obsahuje pasáže z dobových dokumentárních snímků i hrané scény. Atmosféru dokreslují výpovědi pamětníků.
 
Kniha vyšla v rámci projektu Společné osudy, který realizovaly společnosti Posázaví o.p.s. a Rakovnicko o.p.s. Jejím cílem bylo zmapovat podobnost násilného vystěhování Benešovska a Rakovnicka za druhé světové války a po ní. Oba regiony musely v minulosti z politického rozhodnutí opustit tisíce lidí a oba regiony se z násilného odsunu prakticky dodnes nevzpamatovaly.
 
Soutěž vyhlašovaná Českým svazem bojovníků za svobodu a Národním archivem se snaží postihnout celé spektrum národně osvobozeneckého boje, hlavně proti fašismu. Do soutěže se v uplynulých 60 ročnících přihlásilo 4 056 děl, zejména vzpomínkových prací a pamětí účastníků protifašistického a národně osvobozeneckého boje a historických a populárně vědeckých prací historiků, publicistů a studentů. Byli mezi nimi i žurnalisté a autoři literatury faktu, například Roman Cílek, Jozef Leikert a Jan Marek nebo historici Miroslav Kárný, Jiří Kolouch, Květa Kořalková a další. Vznikla tak rozsáhlá sbírka prací, které jsou uloženy v Národním archivu. Některé soutěžní práce vyšly knižně.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví