KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Lesy ČR se připojují k šestému ročníku TÝDNE LESŮ

06/05/13
viz. zdroj

Obliba Lesy ČR pořádaných populárně naučných akcí stále vzrůstá   Hradec Králové, 2. května 2013 – Ve dnech 6. – 12. května 2013 se v České republice koná již šestý ročník akce nazvané TÝDEN LESŮ, který si klade za cíl zviditelnění lesnického sektoru a zvýšení obecného povědomí o lese a jeho významu pro společnost. Pro […]

Obliba Lesy ČR pořádaných populárně naučných akcí stále vzrůstá
 
Hradec Králové, 2. května 2013 – Ve dnech 6. – 12. května 2013 se v České republice koná již šestý ročník akce nazvané TÝDEN LESŮ, který si klade za cíl zviditelnění lesnického sektoru a zvýšení obecného povědomí o lese a jeho významu pro společnost. Pro veřejnost je Týden lesů příležitostí navštívit les společně s odbornými pracovníky Lesů ČR, dozvědět se o lese mnoho zajímavého a lépe porozumět principům trvale udržitelného lesního hospodářství, které je spojeno s prestižním certifikátem PEFC. Držiteli tohoto certifikátu jsou i Lesy ČR.
 
V průběhu Týdne lesů se k veřejnosti dostávají informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.
 
„K Týdnu lesů se již tradičně připojuje také státní podnik Lesy České republiky, pro který je práce s mládeží a veřejností jednou ze stěžejních aktivit. Těší nás, že obliba Lesy ČR pořádaných akcí se rok od roku těší stále větší oblibě,“ podotýká ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený současně řízením LČR. „V roce 2012 jsme v celé ČR uspořádali 827 populárně osvětových akcí pro veřejnost, což je o 67 více než v roce 2011. Celkem se událostí zúčastnilo více než 98 tisíc návštěvníků, dětí i dospělých, jejich počet se oproti roku 2011 zvýšil o více než 18 tisíc,“ doplňuje Michal Gaube.
 
Víte, že…
 
▪ … lesů u nás neustále přibývá? V posledních letech asi o 2 000 hektarů ročně,
v roce 2011 konkrétně o 2 461 hektar
▪… v roce 2011 se v českých lesích nasbíralo 29 600 tun hub v hodnotě 4,3 miliardy korun?
▪ … hektar listnatého lesa vyfiltruje z ovzduší 30 – 70 tun jemného polétavého prachu za rok?
▪ … státní podnik Lesy České republiky vysadil v roce 2012 přibližně 60 milionů nových stromečků? Kdyby se z nich vysázel pruh lesa o šířce 100 metrů, sahal by z Prahy až daleko za Paříž
 
Nejen v rámci Týdne lesů, ale i v dalších navazujících květnových dnech Lesy ČR organizují nebo se účastní hned několika zajímavých akcí:
 
Výstup na Uhlířský vrch, středa 8. května 2013, 14 – 16 hodin,  Bruntál, Moravskoslezský kraj
 
Tato tradiční akce se letos koná již po třinácté, její účastníci se budou moci zúčastnit výstupu na bruntálskou dominantu – Uhlířský vrch. Každý účastník obdrží pamětní list a pohlednice. Po celou dobu bude otevřen kostel Panny Marie Pomocné. V případě nepříznivého počasí bude akce zrušena. Na akci se podílejí Lesy ČR, Lesní správa Bruntál.
 
Zemědělský den, pátek 10. května 2013, 9 – cca 13 hodin, areál ZAS Mžany, středisko Sovětice, obec Sovětice, okres Hradec Králové, Královéhradecký kraj
 
Lesy ČR, Krajské ředitelství Hradec Králové, se do akce zapojují v rámci doprovodného programu s prezentací myslivosti. Návštěvníci se budou moci seznámit s tématikou chovu hospodářských zvířat či ukázkami zemědělské technicky. Lákadlem může být též ochutnávka regionálních potravin. Speciální program je připravován pro děti z mateřských a základních škol. Hlavními organizátory události jsou Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a Sdružení východočeských chovatelů hospodářských zvířat.
Slavnostní otevření naučné stezky Dívčí doly, středa 15. května 2013, 9.30 hodin, v lokalitě u písníku Trojhránek, nedaleko města Choceň, okres Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj
 
Symbolem stezky je dívka Zdislava, která je svázána s pověstí o tomto místě, a proto bude návštěvníky doprovázet na všech devíti zastaveních. Jednotlivá místa veřejnost seznamují s lesnicko – pedagogickou tématikou a to včetně funkcí lesa a jejich přínosy pro společnost, s přírodními procesy v lese a s dalšími zajímavostmi včetně místní historie. Trasa naučné stezky je dlouhá 5 kilometrů. Akci připravují Lesy ČR, Krajské ředitelství a Lesní správa Choceň.
 
Lesní správa Lesů ČR Buchlovice na Zlínsku, ve Zlínském kraji, pořádá ve středu 15. května 2013 Den s Lesy ČR v Archeoskanzenu Modrá. Akce je určená výhradně pro žáky přihlášených místních škol. Na děti čeká cca pěti kilometrový vycházkový okruh s několika stanovišti, na kterých bude připraveno vícero naučně-vzdělávacích témat jako lesní školka, myslivost, bučiny a fauna Chřibů, obnova lesa, poznávání dřevin, ukázka těžby dříví motorovou pilou a přibližování dříví koněm či sběr osiva ze stojícího stromu. Děti si vyzkoušejí i sázení stromků nebo uslyší lovecké fanfáry. V archeoskanzenu Modrá si děti prohlédnou i nově vybudované akvárium se sladkovodními rybami.
 
Den lesů, čtvrtek 16. května 2013, 8.30 – 14 hodin, část obce Vítězná nazývaná lesní osada Hájemství, okres Trutnov, Královéhradecký kraj
 
Zajímavý program společně připravují Lesy ĆR, Lesní správa Dvůr Králové nad Labem a žáci Základní školy Schulzovy sady, kteří budou účastníky průběhem celé akce také provázet. Na naučné stezce se návštěvníci setkají se spoustou populárně naučných témat jako rybaření, turistika, myslivost, ptactvo, botanika, mineralogie, včelaři, lukostřelba, technika v lese, tvořivé dílny, kolo štěstí nebo přírodní lékárna. Organizátoři doporučují vzít si s sebou vlastní hrníček na čaj a dobrou náladu.
 
Den Země, čtvrtek 16. května 2013, 10 – 15 hodin, Staré náměstí, město Česká Třebová, okres Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj
 
Lesy ČR, ředitelství LČR, se do této zajímavé akce zapojují jako jeden z účastníků. Jde o již 6. ročník tradiční události pro občany města České Třebové a okolí, v jejímž průběhu bude prezentována pestrá nabídka EKO informací, soutěží, her a ukázek starých řemesel.
 
Den s Lesy ČR na hradě Rýzmburk, neděle 19. května 2013, 13 – cca 17 hodin, v bezprostřední blízkosti obce Osek u Duchcova, okres Teplice, Ústecký kraj
 
Na malé i velké návštěvníky události čeká zajímavý program: od 13 do 15 hodin naučně poučná stezka „Lesem – nelesem“, od 15 hodin vystoupení skupiny historického šermu „Rekruti“ a od 16 hodin Hradní diskotéka. Po celou dobu konání bude zároveň probíhat výtvarná dílna „Tvoříme z darů lesa.“ Organizátorem akce jsou Lesy ČR, Lesní správa Litvínov.
 
Den s Lesy ČR, úterý 21. května 2013, 8.30 – cca 13 hodin, lesní komplex Klenek u městyse Kácov, okres Kutná Hora, Středočeský kraj
 
Akce je určena pro děti ZŠ a MŠ Kácov, ale také pro občany městyse Kácova. Pro děti bude připravena řada vědomostních a sportovních  disciplin.  Vyvrcholením společně stráveného dne bude posezení u táborového ohně. Událost připravují Lesy ČR, Lesní správa Kácov.
 
Lesy ČR na výstavě Natura Viva v Lysé nad Labem, 22. – 26. května 2013, okres Nymburk, Středočeský kraj
 
Lesy ČR, ředitelství LČR, se od středy 22. do neděle 26. května budou prezentovat na výstavě Natura Viva 2013, která se již tradičně koná na Výstavišti v Lysé nad Labem, v okrese Nymburk, ve Středočeském kraji. Natura Viva je jedinou každoroční odbornou výstavou tohoto typu v České republice, na níž se soustředí takřka všechny významné společnosti působící v oborech myslivost, rybářství, včelařství a zahrádkářství.
 
Lesy ČR jsou pravidelným vystavovatelem již řadu let. Expozice podniku se těší velkému zájmu veřejnosti. Slouží k prezentaci především myslivosti, lesní pedagogiky, ale také různých záchranných programů, ochrany přírody i podpory mimoprodukčních funkcí lesů. Výstavní stánek Lesů ČR bude umístěn v hale H2.
Ve čtvrtek 23. a v pátek 24. května se Lesy ČR navíc budou spolupodílet na společném dětském výstavním programu. Na pěti stanovištích na děti čekají zajímavé soutěže nebo poutavé povídání o lese a přírodě. 
Den s Lesy ČR na chatě Emilovna v blízkosti obce Karlova Ves, sobota 25. května 2013, 9.30 – 15.30 hodin, okres Rakovník, Středočeský kraj
 
Pro všechny děti a jejich rodiče je připravena soutěžní stezka, na které si mohou ověřit své znalosti o přírodě. Doprovodný program: sokolníci, rukodělné práce, vyrábění z korálků, sportovní střelba ze vzduchovky, lukostřelba, prezentace lesnického školství, ukázky práce vojenské policie, divadelní představení „O rytíři Jindřichu“. Jako každoročně nebude chybět ani opékání buřtů a bohatá tombola. K dobré pohodě zahraje country kapela K.M.Č. Akci společně připravují Lesy ČR, Lesní správa Křivoklát a Informační a vzdělávací středisko Lesů ČR Křivoklát.
 
Lesnický den, sobota 25. května 2013, 9 – 11 hodin, Hejnice, okres Liberec, Liberecký kraj
 
Akce konající se v areálu lesnické školy v Hejnicích je určená nejen nejmenším, ale i jejich rodičům. Na příchozí čeká procházka jarní přírodou, řada soutěží, ukázka lesnické techniky a práce s motorovou pilou. Cesta je vhodná i pro maminky s kočárky. Událost organizují Lesy ČR, Krajské ředitelství Liberec, Lesní správa Frýdlant a Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantě.
 
.
Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR

Zařazeno v Aktuálně, Novinky a akce