KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V Jílovém u Prahy začala rozsáhlá rekonstrukce a dostavba základní školy

07/05/13
viz. zdroj

  Zvýšení kapacity i komfortu žáků a učitelů je cílem rekonstrukce a dostavby Základní školy v Jílovém u Prahy. Stavba byla zahájena v pondělí a měla by skončit v září. Náklady se odhadují na 25 milionů korun, z toho asi 20 milionů korun pokryje dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zbytek zaplatí město jako zřizovatel školy.   „Rekonstrukci […]

 
Zvýšení kapacity i komfortu žáků a učitelů je cílem rekonstrukce a dostavby Základní školy v Jílovém u Prahy. Stavba byla zahájena v pondělí a měla by skončit v září. Náklady se odhadují na 25 milionů korun, z toho asi 20 milionů korun pokryje dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zbytek zaplatí město jako zřizovatel školy.
 
„Rekonstrukci školy jsme zahájili po dvou letech příprav. Těšíme se, že se po prázdninách děti vrátí do nových prostor. Vybudujeme zde čtyři nové třídy, z toho dvě kmenové a dvě odborné – jazykovou a počítačovou, nové sociální zařízení, celá přístavba také dostane nový plášť. Součástí akce je i vybavení nových učeben interaktivními tabulemi a dataprojektory, budeme tak moci plnit své motto Škola pro budoucnost,“ řekla ředitelka školy Květa Trčková. Připomněla, že v posledních dvou letech se počet žáků školy zvyšoval v průměru o jednu třídu ročně. V současnosti je kapacita školského zařízení 420 žáků, od letošního září by se měla zvýšit asi o 55 žáků, což by bylo na hranici únosnosti. „Pokud vše poběží tak, jak plánujeme, od září se díky přístavbě kapacita školy zvýší na 560 žáků, což by mělo výhledově na pár let stačit,“ dodala Květa Trčková.
 
Rekonstrukci školy podporuje i starostka Květa Halanová. „Škola je pro mě osobně srdeční záležitostí, protože její původní budovu otevíral před 55 lety můj tatínek. Moc bych si přála, abychom její dostavbu dotáhli do zdárného konce, aby se otevřela ještě letos. Moc mi na tom záleží nejen z osobních důvodů, ale také proto, že škola je pro každé město nejdůležitější institucí,“ uvedla Květa Halanová.
 
„Jedna věc je sehnat peníze, druhá věc je projekt úspěšně realizovat. Ale vidím, že jste dobrý tým, takže realizace pro vás bude jednodušší. Bude to však nesmírně zatěžující pro žáky, rodiče i učitele,“ konstatoval při zahájení stavby středočeský hejtman Josef Řihák.
 
Finanční prostředky z fondů Evropské unie se rozdělují prostřednictvím Regionálních operačních programů (ROP) a jedním z nich je ROP Střední Čechy. Ředitel Úřadu Regionální rady Tomáš Novotný uvedl, že Středočeský kraj už dal do oblasti školství dotace přes 1,5 miliardy korun, převis poptávky je ale až trojnásobný.
 
„Regionální operační program Střední Čechy v uplynulých dnech úspěšně prošel poměrně rozsáhlým auditem, který nařídila Evropská komise,“ připomněl Tomáš Novotný. Ke kontrole bylo vybráno 65 projektů v celkové částce přes tři miliardy Kč, přitom pochybení ve výši cca 28 milionů Kč odpovídá 0,93 % z celkových výdajů auditovaných projektů. Vzhledem k tomu, že pochybení nepřekročilo dvouprocentní hranici z kontrolovaného vzorku, nemusí Středočeský kraj platit Evropské komisi pokutu. Ze sedmi kontrol operačních programů v ČR, které nařídila Evropská komise, je to dosud nejlepší výsledek. Ve Středních Čechách bylo realizováno s pomocí evropské dotace celkem 700 projektů.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví
 
Kontakt pro další informace:
PaedDr. Květa Trčková, tel.: 241 951 210, e-mail: trckova@zsjilove.cz