KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Membránový bioreaktor pro nazávadnou vodu

21/06/13

V rámci evropského projektu Bionexgen byly vyvinuty membrány, které se příliš nezanášejí a umožňují aplikaci v zařízení na čištění odpadních vod kombinací aplikace bakterií a filtrace. Membránová bioreaktorová (MB) technologie vyla vyvinuta před 45 lety, ale až nyní nastává rozvoj jejích různých aplikací, mezi jinými při čištění odpadních vod. Využívá se kombinace bakteriálního štěpení a […]

V rámci evropského projektu Bionexgen byly vyvinuty membrány, které se příliš nezanášejí a umožňují aplikaci v zařízení na čištění odpadních vod kombinací aplikace bakterií a filtrace.
Membránová bioreaktorová (MB) technologie vyla vyvinuta před 45 lety, ale až nyní nastává rozvoj jejích různých aplikací, mezi jinými při čištění odpadních vod. Využívá se kombinace bakteriálního štěpení a membránové filtrace. Problémem však bývá ucpávání membrán.
V rámci evropského projektu Bionexgen  (7. rámcový program, téma: Nanověda, nanotechnologie, materiály a nové výrobní technologie), který je koordinován Vysokou školou Karlsruhe,  vyvinulo Evropské konsorcium novou úroveň membrán, které se snadno nezanášejí (low-fouling membrane). Při konceptu poměrně vysokého konstantního průtoku vody se dosahuje výborného odstranění malých organických částeček při nízké spotřebě energie.
Při vývoji bylo k modifikaci již používaných membrán využito počítačové modelování. Laboratorní testy na modifikovaných membránách dávají slibné výsledky.
Dále bylo započato s výzkumem funkcionalizace membrán s antimikrobiálním prostředkem.
Rozšíření MB technologie může zachránit miliony životů, zvlášť v oblasti zemí MENA (Middle East and North Africa) v důsledku dosažitelnosti čisté vody a sanitace.
Research*EU Results Magazine, 2013, č. 21, s. 24
Zdroj: agronavigator

Zařazeno v Věda a výzkum