KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bývalý hřbitov u kostela sv. Martina v Sázavě se proměnil v park

27/08/13

  Novou oázu klidu dostanou zanedlouho obyvatelé a návštěvníci Sázavy. Proměnil se v ní bývalý hřbitov v areálu odsvěceného kostela sv. Martina. Vznikl v něm malý park s lapidáriem, výstavní síní a venkovním pódiem. Náklady na rekonstrukci chátrajícího hřbitova s márnicí dosáhly zhruba 3,1 milionu korun, z toho většinu pokryla dotace z Fondu rozvoje obcí a měst Středočeského kraje, řekl starosta Petr […]

 
Novou oázu klidu dostanou zanedlouho obyvatelé a návštěvníci Sázavy. Proměnil se v ní bývalý hřbitov v areálu odsvěceného kostela sv. Martina. Vznikl v něm malý park s lapidáriem, výstavní síní a venkovním pódiem. Náklady na rekonstrukci chátrajícího hřbitova s márnicí dosáhly zhruba 3,1 milionu korun, z toho většinu pokryla dotace z Fondu rozvoje obcí a měst Středočeského kraje, řekl starosta Petr Šibrava.
 
Ve výstavní síň se stálou expozicí o historii města se proměnila bývalá barokní hřbitovní kaple. „V době, kdy začínala rekonstrukce, měla márnice pouze obvodové zdi. Chyběla jí okna i střecha. Nová střecha pokrytá šindely je přesnou kopií původní střechy, originály plánů krovu jsme našli v archivu technického ústavu v Praze. Původní márnice ale neměla fasádu ani zasklená okýnka,“ dodal starosta. Součástí revitalizace areálu byla také oprava ohradní zdi hřbitova, úprava povrchu cestiček a instalace informačního systému.
 
Na hřbitově u kostela sv. Martina se přestalo pohřbívat před téměř 100 lety. V 70. a 80. letech minulého století byly hroby zrušeny, zbylo po nich jen několik fragmentů náhrobků a křížů. Ve spodní části hřbitova zůstal hrob Hippolyta Soběslava Pinkase (1827–1901), významného malíře, člena skupiny Mánes. V Sázavě si nechal postavit chalupu, kde se v roce 1905 narodil jeho vnuk, herec, spisovatel a textař Jiří Voskovec. U Pinkasova hrobu nyní vzniklo z dochovaných náhrobků malé lapidárium.
 
Jednolodní gotický kostel sv. Martina byl v polovině 18. století barokně přestavěn. Po odsvěcení slouží jako výstavní a kulturní síň. V areálu je také hudební škola a byt správce.
 
Jaroslava Tůmová, Mas Posázaví