KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Centrum sklářského umění v Sázavě se otevře na jaře 2014

02/12/13

  Interaktivní expozici skla s ukázkou děl ze sbírek Crystalexu, dílny a ateliéry pro umělce i širokou veřejnost nabídne nové Centrum sklářského umění v bývalé huti František v Sázavě. První návštěvníky přivítalo v rámci dne otevřených dveří 26. listopadu 2013. Provoz by mělo oficiálně zahájit 1. května 2014.   „Doufáme, že se centrum naplno rozjede na jaře 2014. Všechno […]

 
Interaktivní expozici skla s ukázkou děl ze sbírek Crystalexu, dílny a ateliéry pro umělce i širokou veřejnost nabídne nové Centrum sklářského umění v bývalé huti František v Sázavě. První návštěvníky přivítalo v rámci dne otevřených dveří 26. listopadu 2013. Provoz by mělo oficiálně zahájit 1. května 2014.
 
„Doufáme, že se centrum naplno rozjede na jaře 2014. Všechno záleží na výsledku výběrových řízení na vybavení interiérů – dvě už byla vypsána, dalších pět nás čeká. Je to jediné, co nás může pozdržet,“ řekla Martina Kulhavá, ředitelka společnosti CESTY SKLA o.p.s., která bude centrum provozovat.
 
Rekonstruovaný objekt už byl zkolaudován. Čekání na výsledek výběrového řízení na vnitřní vybavení zpříjemnil den otevřených dveří, kdy se do rekonstruovaných prostorů mohla poprvé podívat i veřejnost. Nabídku využilo přes 500 lidí. V rámci komentovaného výkladu se dověděli o aktivitách, které centrum připravuje. Prohlédli si prostory budoucí expozice, ateliéry a dílny. Prostřednictvím prezentace nahlédli do minulosti i současnosti hutě František. Dověděli se také o zajímavostech, které se během rekonstrukce podařilo objevit a zachránit.
 
Sklářskou huť František postavil v roce 1882 Josef Kavalier a dal jí jméno po svém otci. Po vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal v Sázavě ale její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Náklady na vybudování centra se pohybují kolem 130 milionů korun a z většiny je pokryje dotace z Integrovaného operačního programu.
 
Jak vznik sklářského centra vnímá město Sázava? „Určitě velmi pozitivně. Industrializace Sázavy je ukončena a město se dál průmyslově rozvíjet nebude. Továrna na výrobu skla, která tady je, má své hranice, za které nepůjde. My se proto musíme orientovat víc na turistický ruch, kam projekt oživení huti František zapadá. Plánujeme například naučnou stezku napříč městem, která začne u studánky Vosovka, povede přes areál u sv. Martina, Park Dr. Bíska až k huti František,“ řekl starosta Petr Šibrava.
 
Podle Petra Šibravy usilovalo město o oživení brownfieldu bývalé sklářské osady Kácek u huti František řadu let. Připraveny byly dva projekty – jeden na záchranu samotné huti, druhý na revitalizaci jejího okolí. „Bohužel se je podařilo zrealizovat v opačném pořadí. Nejprve se opravilo okolí, potom se dělala samotná huť,“ uvedl Petr Šibrava. Město už tehdy uzavřelo smlouvu o spolupráci s Nadací Josefa Viewegha sklářská huť František usilující o záchranu huti František. V bývalé sklářské osadě Kácek nechalo zbořit některé nevyhovující chátrající objekty, vybudovalo nové komunikace a chodníky, kanalizaci, veřejné osvětlení a dvě hřiště.
 
Jaroslava Tůmová
 
Kontakt pro další informace: ředitelka společnosti CESTY SKLA, o.p.s. MgA. Martina Kulhavá, tel.: 736 521 859, e-mail: kulhava@cestyskla.cz, www.cestyskla.cz