KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výzkum ČZU: Fotovoltaické panely se silikonovým gelem

06/01/14

Fotovoltaické panely nové generace se silikonovým gelem Technická fakulta ČZU v Praze spolupracuje na vývoji a testování PV panelů nové generace s PV články zalitými do silikonového gelu, které mají oproti stávajícím panelům řadu výhod. V současné době jsou v České republice instalovány fotovoltaické (PV) panely s celkovým nominálním výkonem cca 2000 MWp. V drtivé většině se jedná o PV panely s PV […]

Fotovoltaické panely nové generace se silikonovým gelem


Technická fakulta ČZU v Praze spolupracuje na vývoji a testování PV panelů nové generace s PV články zalitými do silikonového gelu, které mají oproti stávajícím panelům řadu výhod.
V současné době jsou v České republice instalovány fotovoltaické (PV) panely s celkovým nominálním výkonem cca 2000 MWp. V drtivé většině se jedná o PV panely s PV články na bázi krystalického křemíku zalitými do fólie EVA (etylvinylacetát). EVA začíná degradovat při teplotách nad 60°C, rozkládá se na korozivní složky a hnědne. Snižuje se tak transparence a tím i účinnost PV přeměny energie. V podmínkách České republiky jsou obyčejně PV elektrárny konstruované s pevně fixovanými PV panely skloněnými k jihu bez koncentrace záření. I když takto používané PV panely v naší zeměpisné šířce této kritické teploty nedosahují, stejně postupně degradují a životnost kvalitních PV panelů limituje většinou EVA a nikoliv PV články. Tato životnost se pohybuje kolem 25 let. Navíc použití zrcadlových koncentrátorů záření není vhodné, mohlo by teploty PV panelů zvýšit až nad kritickou teplotu a degradaci urychlit.
Na rozdíl od EVA je silikonový gel stabilní i při vyšších teplotách do 250°C a jeho postupná degradace je mnohem pomalejší. Tyto PV panely by mohly mít životnost až 50 let a jsou vhodné i pro instalace v tropických oblastech a pro instalace se zrcadlovými koncentrátory záření. Určitou nevýhodou je jen jejich vyšší hmotnost, neboť PV články a gel jsou mezi dvěma skly. Stávající PV panely s EVA na zadní straně sklo nemají.
Zdroj: ČZU

Zařazeno v Věda a výzkum