KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výzkum ČZU: Příprava biodegradovatelné kompozice

06/01/14

Příprava biodegradovatelné kompozice    na bázi modifikovaného škrobu Připravit biodegradovatelné biopolymery s širokým praktickým využitím v zahradnictví, ve sportu, i v běžném životě je předmětem patentu, na němž má ČZU čtvrtinový podíl. Docent Lubomír Růžek z katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU se podílel na přípravě patentu, který se zabývá „Biodegradovatelnou kompozicí na bázi modifikovaného […]

Příprava biodegradovatelné kompozice

 

 na bázi modifikovaného škrobu

Připravit biodegradovatelné biopolymery s širokým praktickým využitím v zahradnictví, ve sportu, i v běžném životě je předmětem patentu, na němž má ČZU čtvrtinový podíl.
Docent Lubomír Růžek z katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU se podílel na přípravě patentu, který se zabývá „Biodegradovatelnou kompozicí na bázi modifikovaného škrobu“. Česká zemědělská univerzita má 25% podíl na tomto patentu. Předmětem patentového spisu (CZ 303840 B6) je složení a příprava nového biopolymeru na bázi chemicky modifikovaného pšeničného škrobu a acetátu maltodextrinu. Což umožňuje připravit biodegradovatelné biopolymery s širokým praktickým využitím v zahradnictví, ve sportu, i v běžném životě.
Například kombinace recyklovaného papíru, odpadní jutoviny a patentovaného biopolymeru s plnivy, umožňuje vyrábět nastýlací rohože s časově velmi širokým spektrem rozpadu, rozmarům počasí odolné biodegradabilní terče a omyvatelné nákupní papírové tašky pro vícenásobné použití, které by se nerozpadly ani v dešti, ani při odložení do mokrého sněhu či do louže na parkovišti. Biopolymer umožňuje mnohem elegantnější mramorovaný povrchový design, než jaký má současný sortiment v prodejnách. Nepotřebný výrobek se přitom zcela rozpadne v kompostu od 7 do 147 dnů. Proběhla jednání se třemi zájemci, ke konkrétní licenční smlouvě jednání prozatím nedospěla.
Zdroj: ČZU

Zařazeno v Věda a výzkum