KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bisport podpoří projekty, které zpříjemní pobyt na řece Sázavě

06/02/14

  Nosíte v hlavě nápad, jak zpříjemnit či zkvalitnit život či pobyt na řece Sázavě, ale nevíte, jak ho realizovat? Zkuste ho přihlásit do konce února do soutěže vyhlášené outdoorovým centrem Bisport v Týnci nad Sázavou. Vítězný projekt vyberou účastníci tradičního odemykání řeky Sázavy 5. dubna 2014. Bisport pak na něj věnuje polovinu částky, kterou v tento den […]

 
Nosíte v hlavě nápad, jak zpříjemnit či zkvalitnit život či pobyt na řece Sázavě, ale nevíte, jak ho realizovat? Zkuste ho přihlásit do konce února do soutěže vyhlášené outdoorovým centrem Bisport v Týnci nad Sázavou. Vítězný projekt vyberou účastníci tradičního odemykání řeky Sázavy 5. dubna 2014. Bisport pak na něj věnuje polovinu částky, kterou v tento den vybere na půjčovném vodáckého vybavení.
 
„Vodácké vybavení na odemykání a zamykání Sázavy jsme dosud půjčovali zdarma. Letos chceme místo podpory samotné akce a soustředění sem lidí, kteří se chtějí zadarmo svézt, pomoci na svět projektům týkajícím se řeky a lidí v její blízkosti. Věříme, že to přiláká aktivní lidi, kteří mají v srdci místo pro spolupráci,“ řekl majitel Bisportu Jaromír Biolek.
 
Kolik peněz se na půjčovném vybere, nedokáže Jaromír Biolek odhadnout, záleží to na počasí a počtu lidí, kteří 5. dubna k řece přijdou. Jisté ale je, že se nebude jednat o desetitisíce korun. Ale i s menší finanční částkou se dají realizovat zajímavé věci. „Záměrně nechci specifikovat, čeho by se měly projekty týkat, je to o nápadech a kreativitě lidí. Nechci je ničím svazovat, v jejich hlavách jsou různé pěkné věci a je škoda to okleštit,“ dodal. Každý si navíc podle něj může lehce spočítat, jestli bude mít finanční podpora ve výši poloviny půjčovného pro jeho projekt význam.
 
Zájemci musí své projekty doručit Bisportu do konce února. Z nich komise vybere pět projektů, které budou v rámci odemykání Sázavy předloženy účastníkům akce k hlasování. „Žadatelé tam mohou své nápady přijít osobně prezentovat a mohou si s sebou přivést i své příznivce,“ podotkl Jaromír Biolek. Podrobnosti o soutěži jsou na www.bisport.cz, kde budou představeny i projekty vybrané pro hlasování.
 
Tradiční odemykání Sázavy se uskuteční 5. dubna 2014 v 10:30 pod budovou půjčovny lodí Bisport.
Jako každý rok si pak vodáčtí nedočkavci a milovníci Sázavy prvně splují jeden z nejkrásnějších vodáckých úseků z Týnce nad Sázavou do Pikovic. V kamenném řečišti na ně čekají rozverné peřeje a sedm na jaře většinou sjízdných jezů. Před první jarní cestou požehná řece Sázavě pastor Jednoty bratrské Stanislav Škvor a klíčem ji symbolicky odemkne Jaromír Biolek.
 
Bisport působí na řece Sázavě už 21 let. Po celou dobu každoročně na jaře symbolicky řeku odemykal a na podzim zamykal dědek Sázava obrovským klíčem upečeným v místní pekárně. V loňské sezoně funkci pomyslného patrona a průvodce vodáků převzal pastor Jednoty bratrské.
 
Jaroslava Tůmová
 
Kontakt pro další informace:
Markéta Pazderová, tel.: 777 335 613, e-mail: marketa.pazderova@bisport.cz