KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Centrum sklářského umění Huť František připravuje sklářské kurzy

05/02/14

      Využití technologie broušení skla v současném umění a designu, rytí a pískování, foukání a tvarování skla, lehání a slinování skla nebo tavená plastika jsou tématy sklářských kurzů, které připravuje Centrum sklářského umění Huť František v Sázavě. Kurzy se uskuteční v létě a na podzim 2014. Jsou určeny jak pro začínající i pokročilé sklářské výtvarníky a […]

 
 
 
Využití technologie broušení skla v současném umění a designu, rytí a pískování, foukání a tvarování skla, lehání a slinování skla nebo tavená plastika jsou tématy sklářských kurzů, které připravuje Centrum sklářského umění Huť František v Sázavě. Kurzy se uskuteční v létě a na podzim 2014. Jsou určeny jak pro začínající i pokročilé sklářské výtvarníky a řemeslníky, tak i pro laickou veřejnost.
 
„Kurzů bude dohromady 15, první se uskuteční v červnu. Každý z nich má jiný charakter. Nabídka je dostatečně široká, zájemci si mohou vybrat nejen techniku a technologii, ale i náročnost sklářské tvorby. Připravili jsme řadu kurzů pro začátečníky. Jiné jsou určeny pro profesionály, kde je nutná určitá zkušenost. Týká se to hlavně kurzů monumentální tavené plastiky,“ řekl umělecký manažer sázavského sklářského centra František Janák. Kapacita některých kurzů, například rytí a broušení skla, je podle něj omezena možnostmi strojového vybavení dílen. Podrobné informace o kurzech jsou na www.cestyskla.cz.
nás zavazuje k organizování podobných aktivit. Zároveň se tímto způsobem snažíme získat prostředky na jeho činnost, protože naše možnosti jsou, vzhledem k tomu, že jsme nezisková organizace, poněkud omezené,“ dodal František Janák. Na celém světě je podle něj posláním sklářských center podobného typu šířit technické, technologické a výtvarné znalosti o sklářské výrobě a tvorbě. „Je to tedy pro nás i společenský a etický závazek, protože jako sklářská velmoc se musíme starat o to, abychom tradici udrželi a kultivovali pro budoucnost,“ dodal.
MAS Posázaví o.p.s.