KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr zemědělství Marian Jurečka se ujal funkce 

01/02/14

  30.1.2014 Tisková zpráva – Marian Jurečka se dnes dopoledne ujal funkce ministra zemědělství. Stalo se tak za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky den poté, co Marian Jurečka převzal jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana. Za své hlavní úkoly považuje ministr Jurečka dokončení rozhodnutí na národní úrovni v rámci Společné zemědělské politiky, nastavení pravidel pro rozdělování […]

 

30.1.2014

Tisková zpráva – Marian Jurečka se dnes dopoledne ujal funkce ministra zemědělství. Stalo se tak za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky den poté, co Marian Jurečka převzal jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana.

Ministr Jurečka a premiér Bohuslav SobotkaZa své hlavní úkoly považuje ministr Jurečka dokončení rozhodnutí na národní úrovni v rámci Společné zemědělské politiky, nastavení pravidel pro rozdělování zemědělských dotací v následujícím období, vyřešení a stabilizaci situace v oblasti IT na MZe. Dokončit chce i výběr a jmenování nového generálního ředitele státního podniku Lesy ČR. Důležitou prioritou je zvýšení potravinové soběstačnosti České republiky a ochrany spotřebitelů, podle ministra je třeba nepoctivé obchodníky tvrdě trestat. Hodlá také zemědělcům vrátit možnost využít tzv. zelenou naftu, chce se zaměřit na budování protipovodňových opatření a rovněž na ochranu půdy.

Jednou z ministrových priorit je i zvýšení úrovně českého zemědělství a obnova venkova. „Chci, aby zemědělství neprodukovalo jen kvalitní komodity, jako například mléko a pšenici, ale abychom z nich daleko více dokázali vyrábět produkty s přidanou hodnotou nebo finální výrobky. Navíc by vznikla nová pracovní místa. A pokud chceme, aby naše zemědělství bylo konkurenceschopné, musíme dobře podporovat investice, aby uměl prvovýrobce zpracovat surovinu do finálního produktu. Tedy posílit investice do prvovýroby, především v oblasti živočišné výroby, ovocnářství a zelinářství,“ řekl ministr Marian Jurečka.

V souvislosti se zlepšením kvality prodávaných potravin ministr zemědělství Jurečka hodlá například usilovat o transparentní značení jejich původu. „Zákazník si sice může přečíst, že potravina byla vyrobena v České republice, ale často už se nedozví, odkud pochází většina surovin, ze kterých byla vyrobena. Může se stát, že maso dovezené z Evropské unie nebo ze třetích zemí, je tu jen přebaleno nebo lehce zpracováno. Většina lidí si ho pak koupí s tím, že je to plně domácí výrobek. Proto je nutné jasně definovat zemi původu alespoň většinové komodity a k tomu místo zpracování, aby zákazník získal informace jednoduchou formou,“ uvedl ministr Jurečka.

—————————————–

Marian Jurečka se narodil 15. března 1981 v Přerově. Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně obor rostlinolékařství (specializace ochrana rostlin). Od roku 2002 je soukromým zemědělcem, od roku 2005 pracoval ve společnosti Lukrom spol. s.r.o. a v letech 2010 až 2013 ve společnosti Agro 2000 s.r.o.

Dana Večeřová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Zařazeno v Aktuálně