KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Středočeský hejtman Josef Řihák navrhuje zatím nerušit Vojenský újezd Brdy

25/02/14

  21.2.2014 Jedinečná příroda v Brdech.   Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se ve čtvrtek 20. února 2014 zúčastnil jednání starostů podbrdských obcí o záměru ministerstva obrany zrušit Vojenský újezd Brdy. V sále hospůdky U Trojanů v Křešíně se kromě řady místních obyvatel sešlo celkem 21 starostů ze středočeských obcí sousedících s brdským vojenským prostorem z Příbramska a Berounska. […]

 

21.2.2014

Jedinečná příroda v Brdech.
Jedinečná příroda v Brdech.

 

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se ve čtvrtek 20. února 2014 zúčastnil jednání starostů podbrdských obcí o záměru ministerstva obrany zrušit Vojenský újezd Brdy. V sále hospůdky U Trojanů v Křešíně se kromě řady místních obyvatel sešlo celkem 21 starostů ze středočeských obcí sousedících s brdským vojenským prostorem z Příbramska a Berounska.

 

„Cílem našeho setkání je schválit dopis novému ministru obrany, ve kterém ho upozorníme na nesouhlas starostů obcí ze středních Čech sousedících s Brdy se zrušením brdského vojenského výcvikového prostoru. Současně k nám zveme pana ministra Martina Stropnického na návštěvu, abychom mu vysvětlili hlavní argumenty, proč by Brdy měly i nadále zůstat vojenským újezdem,“ řekl starosta Křešína Miloslav Mudra, který jednání svolal.

 

Stanovisko, že by měl Vojenský újezd Brdy zůstat zachován v současné podobě, podporuje i Středočeský kraj. „Vojáci jsou v současné době jedinou zárukou, že střední Brdy zůstanou i do budoucna jedinečnou zásobárnou kvalitní pitné vody uprostřed Evropy. Obávám se, že jedinečná příroda v Brdech, kterou se podařilo zakonzervovat zásluhou armády, která zde působí déle než 80 let, bude v případě zrušení vojenského újezdu nenávratně zničena. Představitelé ministerstva obrany stále nevysvětlili, proč chtějí právě brdský újezd zrušit,“ řekl hejtman Josef Řihák.

 

Starosty podbrdských obcí středočeský hejtman dále informoval, že se již setkal s novým ministrem obrany Martinem Stropnickým a dohodli se, že začátkem března Brdy navštíví.  „Domnívám se, že nejsme v současné době úplné otevření Vojenského újezdu Brdy připraveni. Ani případný vznik Chráněné krajinné oblasti tady přírodu neochrání. To prakticky nic neznamená. Také rozhodně nelze podceňovat nebezpečí, které lidem hrozí z nevybuchlé munice. Té jsou zde desítky tun. Pyrotechnická očista prostoru by jednak trvala dlouhá léta a je i velmi nákladná. Máme také špatnou zkušenost z okrajových částí vojenského újezdu, které jsou zpřístupněny o víkendech. Lidé tam ve velkém odhazují odpadky, které nikdo neuklízí. Vjíždějí s auty, parkují na místech, kde je to zakázáno. Rovněž považuji za velmi nepříznivé, že jsme se stále nedohodli na budoucím osudu Brd s našimi sousedy z Plzeňského kraje. Pokud se sousedi nedohodnou, tak to s Brdy nedopadne dobře. Bylo by vhodné, abychom prozatím Vojenský újezd Brdy nerušili a napřed řešili problémy, které mohou nastat. Věřím, že poslanci a senátoři, kteří budou o Brdech rozhodovat, budou natolik rozumní, že si uvědomí všechna rizika a vojenský újezd zde prozatím zachovají,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Zdroj: Středočeský kraj

 

Zařazeno v Aktuálně