KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Z jednání Dozorčí rady Lesů ČR, s.p.

25/02/14

  rekordních 8,8 miliard korun odvedly Lesy ČR státu v roce 2013 Hradec Králové, 20. února 2014 –Dozorčí rada (DR) státního podniku Lesy České republiky na pravidelném zasedání projednala několik důležitých bodů.   Zabývala se předběžnými výsledky hospodaření Lesů ČR za rok 2013, dosud neauditovaný HV podniku se pohybuje na úrovni 5,1 miliardy korun. „Dosažený výsledek […]

 
rekordních 8,8 miliard korun odvedly Lesy ČR státu v roce 2013

Hradec Králové, 20. února 2014 –Dozorčí rada (DR) státního podniku Lesy České republiky na pravidelném zasedání projednala několik důležitých bodů.
 
Zabývala se předběžnými výsledky hospodaření Lesů ČR za rok 2013, dosud neauditovaný HV podniku se pohybuje na úrovni 5,1 miliardy korun. „Dosažený výsledek je velmi kvalitní, dokazuje to, že Lesy ČR jsou podnikem, který umí dobře hospodařit. Navíc jsme v roce 2013 více peněz vyčlenili na opravy a investice,“ poznamenává ředitel Michal Gaube, pověřený řízením LČR.
 
Dozorčí rada byla informována o uskutečněném převodu 6 miliard korun prostřednictvím Fondu zakladatele z volných finančních prostředků podniku do státního rozpočtu. „Celkově tak Lesy ČR státu včetněvšech daňových povinností odvedly v roce 2013 rekordní částku ve výši 8,8 miliardy korun. S pravidelnými odvody části našich zisků do státního rozpočtu počítáme i v dalších letech, letos by to mělo být minimálně dalších 6,5 miliardy korun,“ vysvětluje Michal Gaube.
 
Dozorčí rada se rovněž seznámila s předpokládaným HV LČR na rok 2014 ve výši 3,9 miliardy korun. „Snažíme se být v odhadech HV realističtí, i když doufáme, že se nám podaří dosáhnout výsledku lepšího. Nicméně nesmíme zapomínat na vlivy, které výši HV mohou ovlivnit, například odvody části volných financí do státního rozpočtu, průběh procesu vydávání majetku v rámci církevních restitucí nebo neočekávané vlivy počasí či kalamity,“ říká Michal Gaube.
 
Dozorčí rada v rámci projednávání finančního plánu na rok 2014 v souvislosti s loňskou novelou zákona o státním podniku doporučila zakladateli podniku – Ministerstvu zemědělství přesunout výdaje na celospolečenské akce, které nesouvisejí s jádrovými aktivitami podniku, přímo do rozpočtových kapitol příslušných resortů tak, aby se zvýšila transparentnost a vypovídací schopnost vlastních výdajů LČR na dary a marketing. „Domníváme se, že tento postoj Dozorčí rady Lesů ČR je precizní odpovědí na záměry obsažené v Programovém prohlášení vlády ČR,“ uvádí předseda Dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník. V loňském roce činil objem marketingových výdajů LČR včetně výdajů na celospolečenské akce 55 milionů Kč, což podle předběžných údajů představuje meziroční snížení o 23 milionů Kč, tedy o 30%.
 
 
Zdroj: Lesy ČR

Zařazeno v Aktuálně, Novinky a akce