KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Byl vyhlášen dvacátý ročník soutěže Vesnice roku

05/03/14

  04.03.2014: U příležitosti konání Dne malých obcí v Národním domě na Smíchově byl dnes slavnostně zahájen jubilejní dvacátý ročník tradiční soutěže Vesnice roku. Podmínky letošního ročníku podepsali přímo na místě ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla, předseda Spolku pro obnovu venkova ČR Eduard Kavala a místopředseda Svazu měst a […]

 

04.03.2014: U příležitosti konání Dne malých obcí v Národním domě na Smíchově byl dnes slavnostně zahájen jubilejní dvacátý ročník tradiční soutěže Vesnice roku. Podmínky letošního ročníku podepsali přímo na místě ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla, předseda Spolku pro obnovu venkova ČR Eduard Kavala a místopředseda Svazu měst a obcí ČR Josef Bezdíček.
Letos mohou už po dvacáté české, moravské a slezské obce soutěžit o titul Vesnice roku. Přihlášky je možné podávat od 4. března do 30. dubna. „Cílem soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci,“ řekla ministryně Jourová.
 
Do soutěže se mohou přihlásit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech – krajské a celostátní. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole, do celostátního pak postupuje za každý kraj jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha. V rámci celostátního kola jsou vyhodnocena první tři místa.
 
Přihlášené obce jsou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.
 
Soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. O rok později se oficiálně připojilo také Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 čtveřici vyhlašovatelů soutěže uzavřelo Ministerstvo zemědělství. Mezi spoluvyhlašovatele patří také kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo kultury, Ministerstvo životního prostředí, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Folklorní sdružení ČR a Sdružení místních samospráv ČR.
 
Více informací nalezneten na www.vesniceroku.cz    .
Zdroj: MMR

Zařazeno v Aktuálně, Novinky