KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Středočeský hejtman J. Řihák požádá poslance, aby zatím odložili rozhodnutí o zrušení Vojenského újezdu Brdy

04/03/14

  3.3.2014 Hejtman Josef Řihák (vpravo) na dnešním jednání s ministrem obrany M.Stropnickým.   Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák požádá poslance zvolené za ČSSD, aby z návrhu zákona o snížení rozlohy vojenských újezdů v České republice vyjmuli část věnovanou Vojenskému újezdu Brdy. Požaduje, aby o Brdech rozhodovali až později. Poslanci by měli o návrhu zákona hlasovat na […]

 

3.3.2014

Hejtman Josef Řihák (vpravo) na dnešním jednání s ministrem obrany M.Stropnickým.
Hejtman Josef Řihák (vpravo) na dnešním jednání s ministrem obrany M.Stropnickým.

 

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák požádá poslance zvolené za ČSSD, aby z návrhu zákona o snížení rozlohy vojenských újezdů v České republice vyjmuli část věnovanou Vojenskému újezdu Brdy. Požaduje, aby o Brdech rozhodovali až později. Poslanci by měli o návrhu zákona hlasovat na březnové schůzi.

 

„Středočeský kraj nesouhlasí se zrušením Vojenského újezdu Brdy. Ten má celou řadu specifik, která nebyla v návrhu zákona na jeho zrušení zohledněna. Domnívám se, že v současné době nejsme připraveni na otevření vojenského prostoru Brdy pro veřejnost,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák na tiskové konferenci, která následovala po setkání starostů obcí sousedících s Vojenským újezdem Brdy s ministrem obrany Martinem Stropnickým.

 

Schůzky, která se konala v pondělí 3. března 2014 ve vojenském objektu Valdek na severozápadním okraji Vojenského újezdu Brdy, se vedle středočeského hejtmana Josefa Řiháka, ministra obrany Martina Stropnického a zástupců samosprávy zúčastnili i náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner, náčelník Generálního štábu Armády České republiky (AČR) generálporučík Petr Pavel a další zástupci AČR a ministerstva obrany.

 

Středočeský hejtman Josef Řihák upozornil na skutečnost, že zákonem o zrušení Vojenského újezdu Brdy dojde i ke změně hranic mezi Plzeňským a Středočeským krajem. Část území v brdském prostoru, které od roku 1949 patří do středních Čech, by se měla stát součástí Plzeňska. „Pokud k tomuto odtržení území dojde, bylo by to poprvé od vzniku krajů, kdyby se sousední kraje na změně hranic nedohodly,“ připomněl středočeský hejtman.

 

Na setkání, v jehož úvodu hejtman Středočeského kraje poděkoval ministru Stropnickému za její svolání, přítomní starostové obhajovali svá stanoviska. Zatímco Středočeši požadují zachování Vojenského újezdu Brdy a současných hranic krajů, Západočeši vesměs podporují návrh ministerstva obrany.

 

„Je velmi mnoho problémů, které zůstávají před případným zrušením Vojenského újezdu Brdy nevyřešeny. Nemáme například záruky, že v Brdech i po zrušení újezdu zůstanou ochráněny zdroje pitné vody a zdejší vzácná příroda. Také pyrotechnická očista území zdaleka nepokračuje tak, jak nám vojáci slibovali. Přitom představitelé Armády ČR nám nedali vybrat. Rozhodli, že se brdský újezd zruší. Věřím, že najdeme porozumění u poslanců a že o osudu Brd bude rozhodnuto co nejlépe v zájmu občanů,“ doplnil hejtman Josef Řihák.