KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vítězem výtvarné a literární soutěže Strážci památek je tým Gymnázia Benešov

30/05/14

  Vítězem výtvarné a literární soutěže Strážci památek se stal tým Gymnázia Benešov. Na druhém místě se umístila ZŠ Týnec nad Sázavou a třetí místo patří 9. ročníku ZŠ Sázava. Na vítěze čeká pětidenní pobyt se zajímavým programem na hradech Křivoklát a Krakovec. Hodnotné ceny dostanou nejen tři nejlepší týmy, ale také dalších pět družstev, […]

 
Vítězem výtvarné a literární soutěže Strážci památek se stal tým Gymnázia Benešov. Na druhém místě se umístila ZŠ Týnec nad Sázavou a třetí místo patří 9. ročníku ZŠ Sázava. Na vítěze čeká pětidenní pobyt se zajímavým programem na hradech Křivoklát a Krakovec. Hodnotné ceny dostanou nejen tři nejlepší týmy, ale také dalších pět družstev, která se klání zúčastnila. Podle výběrové komise si totiž odměnu zaslouží všichni soutěžící, a to nejen za zájem o místní památky, ale především za snahu a nápady, s nimiž dokázali zajímavosti regionu ztvárnit.
 
„Úroveň soutěžních prací byla mimořádná jednak v invenci – ztvárnění památek bylo naprosto unikátní v tom, že každá třída si našla něco jiného, jiný materiál, jiný způsob práce s ním –, a pak v šikovnosti dětí, tu jim můžeme tiše závidět,“ zhodnotil soutěžní práce člen poroty, ředitel Muzea Podblanicka Radovan Cáder.
 
Porotce Jaroslav Pelíšek zase ocenil přístup soutěžících k literárnímu zpracování vybrané památky. „Některé ručně psané kroniky, které vytvořili, jsou naprosto dokonalé,“ řekl.
 
Porotkyni Magdalenu Timplovou, kastelánku hradu Týnec nad Sázavou, potěšilo, že děti z 8. a 9. tříd ukázaly, že mají ještě i jiné zájmy než jen třeba hraní her na počítač. „Z úrovně prací, které jsme dostali k posouzení, jsem úplně nadšená. Některé věci byly na téměř profesionální úrovni, třeba animovaný film o Zbořeném Kostelci. Moc mě potěšila také ‚týnecká kamenina‘. Byla jsem hrozně zvědavá, co děti vytvoří, a jejich výrobky mě úplně nadchly. Líbil se mi třeba čajový servis sázavské školy,“ pochválila soutěžící Magdalena Timplová.
 
Úroveň prací překvapila i dalšího člena hodnotící komise Vladimíra Havelku. „Je vidět, že když má dítě talent a má možnost ho rozvinout, tak to dokáže. V tomto případě bylo zadání velice příjemné a povzbudivé,“ řekl Vladimír Havelka.
 
Soutěž Strážci památek vyhlásilo pro žáky 8. a 9. tříd základních škol z regionu týnecké muzeum ve spolupráci se společností Posázaví o.p.s. v rámci projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. Vznikla zajímavá sbírka modelů, obrazů, kronik a replik týnecké kameniny, která je dílem osmi soutěžních týmů. K vidění je do konce do konce května na hradě v Týnci nad Sázavou.
 
Soutěž Strážci památek měla tři etapy. V prvním kole měli soutěžící za úkol vypracovat výtvarné dílo z libovolného materiálu tematicky zaměřené na konkrétní památku z regionu, která se váže k významnému českému panovníkovi Karlu IV. Vytvořili modely hradů a zřícenin, namalovali obrazy a standartu, vyrobili animovaný film. V druhé fázi soutěže vybranou památku ztvárnili v literárním díle, a to ve formě tištěné knihy nebo ručně psané kroniky. Třetím úkolem bylo vytvořit výtvarné dílo inspirované tradiční týneckou kameninou. Do soutěže se přihlásily týmy základních škol z Kácova, Netvořic, Neveklova, Sázavy, Stříbrné Skalice, Týnce nad Sázavou a Gymnázia Benešov.
 
Soutěž Strážci památek byla součástí partnerského projektu Po cestách a hradech doby Karla IV., kterou společně realizují Posázaví o.p.s., Pomalší o.p.s. a Rakovnicko o.p.s. Jeho cílem je podnítit zájem obyvatel regionu a turistů o místní památky. Projekt přibližuje středověký způsob života a cestování, jeho součástí jsou také investice do zázemí a zpřístupnění památkově chráněných objektů hradů Pořešín a Zlenice nebo pořízení prostředků pro prezentaci historie a kulturního dědictví.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví