KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Centrum sklářského umění v Sázavě se 7. června otevře veřejnosti

02/06/14

Do světa křehké krásy zavede návštěvníky nové Centrum sklářského umění, které se veřejnosti otevře v sobotu 7. června v bývalé huti František v Sázavě. Zajímavý program nabídne zájemcům všech věkových kategorií. Seznámí je s procesem výroby skla od zrnka písku po umělecký předmět, prozradí jim, jak se sklo taví, fouká, zdobí malováním, broušením či rytím. Pozve je na prohlídku […]

Do světa křehké krásy zavede návštěvníky nové Centrum sklářského umění, které se veřejnosti otevře v sobotu 7. června v bývalé huti František v Sázavě. Zajímavý program nabídne zájemcům všech věkových kategorií. Seznámí je s procesem výroby skla od zrnka písku po umělecký předmět, prozradí jim, jak se sklo taví, fouká, zdobí malováním, broušením či rytím. Pozve je na prohlídku expozice s unikátními sklářskými výtvory, na kurzy, diskuse, přednášky a konference. Centrum bude otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 a 18 hodin.
 
„Připravili jsme dva prohlídkové okruhy. Jeden zavede návštěvníky do expozice, druhý jim ukáže také dílny. V době, kdy bude probíhat některý z kurzů, v nich uvidí i skláře při práci,“ řekla Martina Kulhavá, ředitelka společnosti Cesty skla o.p.s., která nové sklářské centrum provozuje. V dílnách se budou od jara do podzimu konat sklářské kurzy pro odbornou i laickou veřejnost. Prohlídkový okruh, který jimi povede, proto bude pokaždé jiný. Například od 9. do 13. června se v Centru sklářského umění koná kurz „Rozhovor s ryteckým kolečkem“, který povede Pavlína Čambalová patřící k současným světově nejúspěšnějším rytcům skla. Od 30. června do 11. července zasvětí zájemce do tajů foukání skla americký výtvarník Janusz Pozniak.
 
V expozici skla, kterou tvoří i jedinečná dvoupatrová výstavní síň nazvaná Noemova archa, návštěvníci uvidí na 400 děl vytvořených sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Rozsáhlá sbírka, čítající kolem 1 500 předmětů od 500 autorů z celého světa, je majetkem Nadace Josefa Viewegha, která zachránila i chátrající sázavskou huť František. Prohlídku oživí řada interaktivních prvků, mimo jiné dotykové obrazovky.
 
Centrum připravilo také projektové hry pro žáky základních a středních škol, které mohou suplovat výuku v některých předmětech. Cílem je probudit v dětech zájem o sklářské řemeslo. Na pilotním projektu spolupracuje centrum se ZŠ Sázava. Ty nejmenší návštěvníky bude sklářskou hutí provázet a hrát si s nimi skřítek Kerblík.
 
Centrum sklářského umění vzniklo rekonstrukcí bývalé sklářské huti František, kterou postavil v roce 1882 Josef Kavalier a dal jí jméno po svém otci. Po vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal v Sázavě ale její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Náklady na vybudování centra dosáhly zhruba 130 milionů korun a z většiny je pokryje dotace z Integrovaného operačního programu.
MAS Posázaví