KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vesnicí roku Středočeského kraje je obec Kněžice na Nymbursku

20/06/14

  19.6.2014 Vesnicí roku Středočeského kraje se stala obec Kněžice na Nymbursku. Slavnostní vyhlášení výsledků 20. ročníku tradiční soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova se konalo dnes 19. června 2014 za přítomnosti středočeského radního pro regionální rozvoj Karla Horčičky v hotelu Astra v obci Srby na Kladensku během dvoudenní konference „Poznáváme středočeské venkovy“. „Soutěž má každoročně […]

 

19.6.2014

Vesnicí roku Středočeského kraje se stala obec Kněžice na Nymbursku. Slavnostní vyhlášení výsledků 20. ročníku tradiční soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova se konalo dnes 19. června 2014 za přítomnosti středočeského radního pro regionální rozvoj Karla Horčičky v hotelu Astra v obci Srby na Kladensku během dvoudenní konference „Poznáváme středočeské venkovy“.

„Soutěž má každoročně povzbudit starosty, místostarosty a občany žijící a zajímající se o dění na venkově k jejich další aktivní účasti na rozvoji svých obcí,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

 

Do soutěže se přihlásilo 36 obcí. Vítěze vybrala krajská hodnotitelská komise. „Obec Kněžice zaujala krajskou hodnotící komisi hlavně vyváženým celkovým rozvojem obce s 500 obyvateli,“ řekl radní Karel Horčička.

 

Projekt „Energeticky soběstačná obec Kněžice“ uvedl do provozu unikátní technologické zařízení, využívající obnovitelné zdroje energie. Obec se tím stala z větší části energeticky soběstačná při maximální ochraně životního prostředí. Další nepřehlédnutelnou oblastí v obci je školství. Místní základní škola má ve svém programu mimo jiné také projekt „domácí školy“. Komise ohodnotila i vztah a péči o seniory, kterým obec vybudovala Domov seniorů s pečovatelskou službou.

 

Zlatou stuhu získala Kněžice jako vítěz krajského kola a nyní se může ucházet o vítězství v celostátním kole. Modrou stuhu za společenský život získal městys Davle v okrese Praha – západ, Bílou stuhu za činnost mládeže obec Dolní Hbity na Příbramsku, Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získal Vraný na Kladensku a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obec Soutice na Benešovsku.

 

Soutěž se poprvé uskutečnila v roce 1995. Jejím vyhlašovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Spoluvyhlašovateli jsou Kancelář prezidenta republiky ČR, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Folklorní sdružení ČR, Sdružení místních samospráv ČR a jednotlivé kraje.

Zdroj: Středočeský úřad

Zařazeno v Novinky