KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Priorita zve k cestování s OPŽP

21/07/14

  21.07.2014 – Prázdninová Priorita přináší mnoho statistických údajů o tom, v jaké situaci se nyní nachází nejenom čerpání finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí.   Důvodem je rozhovor s ředitelem Odboru fondů EU Ministerstva životního prostředí Jaroslavem Michnou, v němž se to čísly jenom hemží. Ostatně zdá se, že čísla a z nich […]

 

21.07.2014 – Prázdninová Priorita přináší mnoho statistických údajů o tom, v jaké situaci se nyní nachází nejenom čerpání finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí.

 

Důvodem je rozhovor s ředitelem Odboru fondů EU Ministerstva životního prostředí Jaroslavem Michnou, v němž se to čísly jenom hemží. Ostatně zdá se, že čísla a z nich vzešlé různé tabulky jsou jeho hobby, což je dobře, protože z jeho informací člověk získá velmi dobrý přehled o tom, jak se Operační program Životní prostředí vyvíjí v čase.

„Velmi zjednodušeně řečeno alokace Operačního programu Životní prostředí činí zhruba 132 miliard korun, přičemž téměř všechny tyto prostředky již byly rozděleny konkrétním projektům. K tomu je však třeba také dodat, že projektů s vydaným Rozhodnutím o poskytnutí dotace, a tedy zahájenou realizací, je bohužel jenom zhruba za 78 miliard korun a z toho jich je reálně proplaceno příjemcům za necelých 60 miliard korun," říká Jaroslav Michna, který přitom odpovídá i na otázku, kolik peněz Operační program Životní prostředí žadatelům o podporu v tuto chvíli ještě nabízí.

„V operačním programu jsou stále k dispozici finanční prostředky na úrovni zhruba 54 miliard korun. To je oněch 132 miliard korun mínus 78 miliard korun, které jsou přiděleny projektům bez zahájené realizace," říká Jaroslav Michna.

Priorita dále přináší několik tipů na výlet, které čerpá z netradičního průvodce po české vlasti „Půjdem tudy…". Průvodce loni vydal Státní fond, který jeho prostřednictvím čtenáře seznamuje s atraktivními turistickými cíli v jednotlivých krajích České republiky, kde byly úspěšně zrealizovány projekty podpořené z Operačního programu Životní prostředí.

 

Zdroj: MŽP

Zařazeno v Aktuálně