KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Středočeši vyčerpali dotaci na výměnu kotlů v rekordním čase

10/09/14

09.09.2014 – Výzva na výměnu starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní odstartovala teprve včera a už dnes je 80 milionů vyhrazených na tzv. kotlíkovou dotaci pro Středočeský kraj vyčerpáno. Krajský úřad Středočeského kraje během prvního dne výzvy a dneška přijal 1500 žádostí a kvůli vyčerpání alokace musel výzvu předčasně ukončit. Přijímá už pouze náhradní žádosti. […]

09.09.2014 – Výzva na výměnu starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní odstartovala teprve včera a už dnes je 80 milionů vyhrazených na tzv. kotlíkovou dotaci pro Středočeský kraj vyčerpáno. Krajský úřad Středočeského kraje během prvního dne výzvy a dneška přijal 1500 žádostí a kvůli vyčerpání alokace musel výzvu předčasně ukončit. Přijímá už pouze náhradní žádosti.

Žádosti v rámci 9. výzvy Společného programu na podporu výměny kotlů mohou zájemci o dotaci podávat osobně na podatelně Krajského úřadu Středočeského kraje ještě do dnešních 16 hodin. Úřad přijímá náhradní žádosti pro případ, že by některé byly zamítnuty. V předchozí výzvě, kterou Středočeský kraj vyhlásil přesně před rokem, žadatelé vyčerpali vymezených 40 milionů za 4 dny. Letošní výzva na 80 milionů trvající necelé dva dny tedy dokazuje, že zájem Středočechů o výměnu starých kotlů výrazně vzrostl.

Letos už se jedná o pátou výzvu, v současné době běží ještě výzva na podávání žádostí v Moravskoslezském kraji, který už ale hlásí 90 % vyčerpané 60milionové alokace (výzva na podávání žádosti o dotaci na výměnu kotlů na severu Moravy končí 31. 12. 2014).

„Letos jsme spolu se Státním fondem životního prostředí na výměnu starých neekologických kotlů vyhradili celkem 150 milionů korun. Z toho 135 milionů už je zazávazkovaných. Zbývá tedy ještě 15 milionů korun, o jejichž využití ministerstvo rozhodne v nejbližší době," prozradil ministr Richard Brabec.

Cílem programu, v němž výměnu kotlů podporuje finančně z poloviny kraj a z poloviny Státní fond životního prostředí ČR, je podpořit opatření vedoucí ke zlepšení kvality ovzduší. Podle údajů ČSÚ z roku 2011 je v České republice 660 tisíc domácností, které užívají malé spalovací zdroje na tuhá paliva. Z toho až 80 %, tedy 500 tisíc, tvoří emisně nevyhovující zařízení, jejichž průměrný věk je 20-25 let.

Veškeré informace související s výzvou na podporu výměny kotlů jsou k dispozici na webových stránkách Státního fondu životního prostředí ČR nebo Krajského úřadu Středočeského kraje.

Kontakt pro více informací:
Jana Taušová
Tiskové oddělení MŽP
Mobil: 739 242 379
Tel.: 267 122 944
E-mail: tiskove@mzp.cz