KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Strážci památek zvou neotřelou formou k návštěvě posázavských zajímavostí

20/04/15

  Historie, současnost, legendy ani zajímavosti nechybějí v turistických průvodcích vytvořených účastníky literární a výtvarné soutěže Strážci památek. Pro žáky 8. a 9. tříd základních škol z regionu Posázaví a žáky tercie a kvarty Gymnázia Benešov ji vyhlásila společnost Posázaví o.p.s. v rámci projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. Do druhého ročníku soutěže […]

 
Historie, současnost, legendy ani zajímavosti nechybějí v turistických průvodcích vytvořených účastníky literární a výtvarné soutěže Strážci památek. Pro žáky 8. a 9. tříd základních škol z regionu Posázaví a žáky tercie a kvarty Gymnázia Benešov ji vyhlásila společnost Posázaví o.p.s. v rámci projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. Do druhého ročníku soutěže se přihlásilo pět týmů ze čtyř škol.
 
„Nikdo ze soutěžících přípravu nepodcenil. Pracím, které odevzdali, nechybějí nápady. Je vidět, že na základě zkušeností z loňského ročníku soutěže přípravu neodbyli. Mají silnou motivaci – na vítěze čeká třídenní pobyt v Centru sklářského umění v huti František v Sázavě,“ řekla zástupkyně ředitele společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.
 
Účast v soutěži je založena pouze na dobrovolnosti škol a na iniciativě jejich vyučujících, ochotných se žákům věnovat nad rámec svých povinností. Reagovala zhruba pětina oslovených škol. Zastoupení v soutěži mají Kácov, Sázava, Benešov a Netvořice. Netvořická škola do klání poslala hned dva týmy. Všechny zúčastněné školy soutěžily už v loňském roce. Tehdejší vítěz, Gymnázium Benešov, nasadil laťku poměrně vysoko.
 
Čtyřčlenné soutěžní týmy mají za úkol vypracovat dva úkoly. Prvním z nich bylo vytvořit „Průvodce mým krajem, po okolních památkách v regionu Posázaví“, který turisty pozve k návštěvě nějaké posázavské památky. Soutěžící k jeho výrobě mohli použít vlastní fotografie, kresby, vlastnoručně vytvořené mapy a texty čerpané z literatury (ne stažené z internetu). Součástí průvodce měl být inzerát zvoucí k návštěvě daného objektu.
 
Kam by soutěžící turisty pozvali? Třeba do Kácova, Sázavy, na zámek Jemniště, hrad Zbořený Kostelec, do Vrchotových Janovic, na tvrz v Mrači… Papíroví průvodci v jejich podání hýří nápady. Nechybí v nich ilustrace, literární postřehy a zamyšlení, ručně kreslené mapy, příběhy a legendy ani střípky zajímavostí z regionu.
 
Druhým soutěžním úkolem je návrh vitráže do okna na téma Památka našeho kraje, který mají soutěžící vytvořit do 27. dubna.
 
Vítěz soutěže bude vyhlášen v týdnu od 11. do 15. května 2015. Další informace o soutěži jsou na internetových stránkách Posázaví o.p.s. (www.leaderposazavi.com).
 
Soutěž Strážci památek vznikla jako součást partnerského projektu Po cestách a hradech doby Karla IV., kterou společně realizovaly společnosti Posázaví o.p.s., Pomalší o.p.s. a Rakovnicko o.p.s. Jeho cílem bylo podnítit zájem obyvatel regionu a turistů o místní památky. Projekt přiblížil středověký způsob života a cestování, jeho součástí byly také investice do zázemí a zpřístupnění památkově chráněných objektů, mimo jiné hradu Zlenice.
 
Jaroslava Tůmová, MAS Posázaví